Franciaországban az intenzíven ápolt koronavírusos betegek több mint fele hatvan év alatti

Franciaországban az intenzíven ápolt koronavírusos betegek több mint fele hatvan év alatti

A koronavírus (Forrás: NIAID/NIH)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemcsak a nyugdíjaskorúak aggódhatnak. Bár egy kormányzati megszólaló szerint a franciák fegyelmezetlenek, sokan fordulnak meg még mindig közösségi helyeken.

Franciaországban is egyre jobban eszkalálódik a koronavírus miatti járványhelyzet, ráadásul nyugtalanító jelenségre figyeltek fel a szakemberek: az ottani intenzív ápolást igénylő betegek több mint a fele hatvan év alatti. Erről Jérome Salomon az egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse nyilatkozott a CNN-nek.

Azt nem mondta el, hogy pontosan milyen az intenzív osztályon lévő mintegy 300 beteg kor szerinti eloszlása. Mint hozzátette, a franciák fegyelmezetlenek, a kormány nyomatékos ajánlása ellenére sokan fordulnak meg még mindig közösségi helyeken. 

A franciák jelenlegi tapasztalata ellentmondani látszik az Egészségügyi Világszervezet eddigi adatainak, amelyek szerint leginkább az idősebb emberekre veszélyes az új koronavírus. De ellentmond az olasz tapasztalatoknak is, ahol a járványban elhunytak átlagéletkora 80,3 esztendő. Korábban a kínai járványvédelmi központ tanulmánya is arra jutott 44 ezer eset tanulmányozása alapján, hogy a 80 év feletti páciensek halálozási aránya 15 százalék. Mindezek miatt számos országban, így nálunk is fokozott óvatosságot ajánlanak az idősebbek esetében.

Franciaország jelenleg a negyedik legrosszabb helyzetben lévő európai ország, az esetszámok lényegében háromnaponta duplázódnak. Hétfőre már csaknem 5400 fertőzöttet regisztráltak és 127 halálesetet jelentettek.