A pánikszerűen vásárlók miatt a brit egészségügyi dolgozók nem jutnak élelmiszerhez

A pánikszerűen vásárlók miatt a brit egészségügyi dolgozók nem jutnak élelmiszerhez

Sorban állnak a vásárlók egy dél-londoni ABC-áruház előtt 2020. március 20-án (Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az élelmiszereket pánikszerűen felvásárlók szégyene, hogy a koronavírus-fertőzötteket ellátó egészségügyi dolgozók napi munkájuk végeztével nem jutnak élelmiszerhez az áruházakban – mondta szombati sajtótájékoztatóján a brit állami egészségügyi szolgálat, az NHS orvosigazgatója.

Az MTI által is idézett Stephen Powis a kormányfői rezidencián, a Downing Streeten tartott sajtóértekezleten rendkívül fontosnak nevezte, hogy az emberek ne kezdjenek felhalmozásba, mert ezzel járulhatnak hozzá, hogy, az egészségügyi szakszemélyzet tagjainak és másoknak is maradjon elegendő élelmiszer. A professzor szégyenteljesnek és elfogadhatatlannak nevezte, hogy az új koronavírus okozta járvány csúcspontjára készülő orvosok és ápolók nem jutnak élelmiszerhez, mert mások felvásárolják a készleteket előlük.

A Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) vezérigazgatója, Helen Dickinson ugyanezen a sajtótájékoztatón elmondta: a brit háztartásokban jelenleg egymilliárd fonttal (384 milliárd forinttal) nagyobb értékű élelmiszerkészlet van, mint három héttel ezelőtt. Hozzátette: a jelenlegi vásárlói roham a karácsony előtt szokásoshoz mérhető, csak éppen a brit kiskereskedelemnek ezúttal nem volt ideje elvégezni azt a négyhónapnyi készletfeltöltést, amellyel a karácsonyi időszakra rendszerint felkészül. Hozzátette: a lakosság remélhetőleg „meg is eszi legalább egy részét” a felhalmozott élelemnek.

Koronavírus: rendkívüli intézkedésekre lehetőséget teremtő törvénytervezetet nyújtott be a brit kormány | Magyar Hang

A javaslat lehetővé tenné a rendőrségnek és a határőrizeti hatóságoknak olyanok korlátozott időre szóló őrizetbe vételét, akikről megállapítható vagy feltételezhető, hogy fertőznek.

A BRC vezetője szerint az ellátó hálózatokban bőségesen elegendő az élelmiszer, csak az a kérdés, hogy a készletek elég gyorsan eljutnak-e a teherautókról a boltok polcaira. George Eustice élelmiszerügyi és környezetvédelmi miniszter – aki a brit kormány képviseletében volt jelen a szombati sajtóeseményen – szintén a pánikszerű felvásárlás befejezésére hívta fel a lakosságot.

Eustice is hangsúlyozta, hogy nincs élelmiszerhiány az országban, és bár a kereslet az elmúlt hetekben 50 százalékkal nőtt, a gyártók felkészültek ennek az igénynek a kielégítésére is. Arra a kérdésre, hogy ha a pánikvásárlások nem hagynak alább, a kormány nem tervezi-e jegyrendszer bevezetését, a miniszter azt mondta: az elosztás megszervezését és az esteleges korlátozásokról szóló döntést a legjobb a kiskereskedelmi láncokra bízni.

Egyes nagy-britanniai szupermarketek már korlátozzák az egyszerre megvásárolható mennyiséget bizonyos termékekből. A Tesco áruházlánc brit üzleteiben például egy-egy alkalommal legfeljebb öt egységnyi vásárolható kézfertőtlenítőkből, száraztésztákból, tartósított tejből, vény nélkül kapható gyermekgyógyszerekből, ásványvízből és zöldségkonzervekből.