Világszerte egyre súlyosabb a helyzet

Világszerte egyre súlyosabb a helyzet

Köztisztasági dolgozó fertőtleníti az utcát a koronavírus-járvány elleni védekezésként Szanaában 2020. március 23-án. Jemenben jelenleg hivatalosan nincs fertőzött személy, de már elkezdték a védőfelszerelések és a tesztcsomagok beszerzését, hogy ne érje váratlanul az egészségügyi intézményeket a járvány. (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem nagyon javul a járványhelyzet Európában: Olaszországban tegnap óta 5249 ember fertőződött meg és 743-an haltak meg – ha a tendencia megmarad, három nap múlva több koronavírus-fertőzőtt lesz a mediterrán országban, mint a járvány kiindulópontjának számító Kínában.

A mai adat a halottak számáról egyébként sajnos jelentős növekedést mutat az egy nappal ezelőttihez képest, és az eddig regisztrált második legtöbb napi eset a járvány kitörése óta.

Durva a helyzet Spanyolországban is: ott egy nap alatt majdnem ötszázan haltak meg és négy és félezren fertőződtek meg a vírussal. Franciaországban két és félezer új eset van és kétszáznegyven elhalálozás, míg Németországban 3725 az új megbetegedések száma, de ott még mindig sikerült rendkívül alacsony tartani a halálozási arányt: az elmúlt huszonnégy órában harminchárom beteget veszítettek el.

Operatív törzs: Már kilenc magyar hunyt el | Magyar Hang

Megérkezett a hárommillió maszk Kínából. Kilencen haltak meg koronavírusban eddig Magyarországon. Az operatív törzs sajtótájékoztatója.

Svájcban hamarosan meghaladja a tízezret a megbetegedések száma és az Egyesült-Királyságban is felgyorsult a folyamat: tegnap óta 1427 új fertőzöttet találtak. Nem véletlen, hogy mától kijárási tilalom van az szigetországban, csak a legszükségesebb esetben lehet lemenni otthonról. Hasonló intézkedést vezet be holnap reggeltől Románia is, ahol a 65 éven felülieknek egyáltalán nem hagyhatják el a lakásukat és a házi karantént ezután elektronikus eszközökkel is ellenőrzik. Keleti szomszédunknál durvulni látszik a helyzet: tegnap óta 186 új fertőzöttet találtak.

Európán kívül az Egyesült Államokban a legsúlyosabb a járvány: a fertőzöttek száma meghaladta az ötvenezret, és tegnap óta több mint hétezer új beteget regisztráltak magyar idő szerint este hétig. Csak ma száz beteget veszítettek el. Az iráni helyzet sem jó, bár az onnan érkező adatokat fenntartásokkal kezeli a világ: tegnap óta 1762 új esetet találtak és 122 ember halt meg.

A világban a mai napig 414 ezer ember lett koronavírusos, eddig több mint 18 ezren haltak meg és 108 ezer a gyógyultak száma.

Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO bejelentette, hogy felgyorsult a koronavírus-járvány terjedése világszerte. A keddi genfi sajtótájékoztatójukon – miként azt az Atv.hu is idézte – arról beszéltek, globális politikai együttműködésre van szükség a probléma megoldásához. A brit Reuters hírügynökség által is idézett tájékoztatón a WHO vezetői arról si beszéltek, hogy a megbetegedések felgyorsulását látva az Egyesült Államok lehet a fertőzés új epicentruma.

Közben India háromhetes országos házikarantént rendelt el szerdától. Narendra Modi miniszterelnök televíziós beszédében megemlítette, hogy ugyan az elmúlt napokban is voltak előírások az otthonmaradásra és a távolságtartásra, ezt sokan félreértették és felelőtlenül viselkedtek. Az országban attól tartanak, hogy a társadalom szegényebb rétegeiben gyorsan terjed majd a vírus.