Az Egyesült Királyságban újabb rekordot döntött az elhunytak száma, Hollandiában nem győzik az ápolók

Az Egyesült Királyságban újabb rekordot döntött az elhunytak száma, Hollandiában nem győzik az ápolók

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Spanyolországban második napja kilencszáz felett van az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium pénteken. Az elmúlt nap során 932-en veszítették életüket, ezzel 10 935-re emelkedett a SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19 megbetegedésben elhunytak száma a dél-európai országban. Az azonosított fertőzöttek száma 7472-vel nőtt, és összességében elérte a 117 710-et.

Kórházba 2524-en kerültek az elmúlt 24 órában, a járvány január végi kezdete óta pedig 56 637 pácienst láttak el a fertőzés miatt. Az intenzív osztályokon ápolt betegek száma 324-gyel emelkedett egy nap alatt, összességében 6416-ra.

Németországban meghaladta az ezret a járvány halálos áldozatainak száma, a bizonyítottan fertőzöttek száma pedig továbbra is lassan növekszik, de már meghaladta a Kínában regisztrált fertőzöttek számát. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint péntek délelőtt 84 794 ember hordozta bizonyítottan az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), ami 6813 esettel – 8,7 százalékkal – több az egy nappal korábbi 77 981-nél.

Olaszország: 766 halott, 40 ezer teszt egy nap alatt | Magyar Hang

Németország ezzel a negyedik helyen áll az igazolt fertőzöttek száma alapján összeállított országlistán, az Egyesült Államok, Olaszország és Spanyolország után, és közvetlenül Kína előtt, ahol 82 464 fertőzést tartanak nyilván. Az igazolt fertőzöttek között legkevesebb 2300 orvos és ápoló van – közölte a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) a Süddeutsche Zeitung című lap érdeklődésére. Kiemelték, hogy a ténylegesen fertőzöttek száma jóval magasabb lehet.

Svájcban eközben már 484-en hunytak el a járványban, és 19 903-an kapták el a fertőzést. Az országban is bezártak az iskolák, több különböző vállalat, és betiltották az öt főnél nagyobb gyülekezéseket.

Az Egyesült Királyságban viszont újabb rekordot döntött a fertőzésben elhunytak száma, 684-en haltak meg az előző nap a kórházakban, az áldozatok száma így már 3605-öt tesz ki.

Hollandiában a péntek reggeli adatok szerint újabb 1038 embernél azonosítottak koronavírus-fertőzést. Mivel az intenzív kórházi helyek rohamosan fogyatkoznak, a kormány arra törekszik, hogy több mint ezer új kórházi helyet létesítsen a hétvégére. A holland ápolók szövetségének elnöke, Gerton Heyne a helyi sajtónak adott nyilatkozatában azonban arra figyelmeztetett, hogy az intenzív férőhelyek számának növelése csak „félmegoldás”, mivel az országban legfőképpen a képzett ápolókból van hiány. „Az az üzemmód, amelyben ápolóink dolgoznak, már most elképesztő. Sokkal több beteget látnak el, mint amennyit normálisan fizikailag bírni lehet, nem beszélve a mentális kiégésről. Nincs elég képzett ápolónk, ezen még a kapacitásnövelés sem segít, sőt csak még kaotikusabb állapotokhoz vezethet” – hívta fel a figyelmet Heyne.

Kínai szakértő: mindent be kell zárni Olaszországban, ez az egyetlen módja a járvány megfékezésének | Magyar Hang

Franciaországban rendőrök tízezrei lepték el az utakat, és próbálják megakadályozni, hogy az emberek húsvéti vakációra induljanak. „A vírus sem megy vakációra”, jelentette ki televíziós beszédében Édouard Philippe kormányfő. Órákkal korában pedig Christophe Castaner intette a lakosságot, hogy a kijárási tilalom alatt egyáltalán ne utazzanak el húsvétot ünnepelni, a korlátozások minden megszegését keményen büntetni fogják.

Irakban eközben betiltották a Reuters működését, amiért az ügynökség azt írta, a koronavírus-fertőzöttek száma jóval magasabb lehet, mint amit a hatóságok bevallanak. Három hónapig ezért a Reuters nem működhet az országban.

Nem túl pozitív a helyzet Skandináviában sem, Norvégiában például meghatszorozódott a munkanélküliek száma, jelenleg 14,7 százalékot tesz ki, amiből 10,7 százaléknyian teljesen állás nélkül maradtak, míg a többiek csak részlegesen. Norvégiában is bezárták az iskolákat és bölcsődéket, ahogy számos különböző köz- és privát szolgáltató volt kénytelen szüneteltetni tevékenységét.