Zavargások Brüsszelben – a belügyminiszter szerint elfogadhatatlan

Zavargások Brüsszelben – a belügyminiszter szerint elfogadhatatlan

Felgyújtott rendőrautó Brüsszelben 2019. november 30-án. Képünk illusztráció

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel száz ember tartóztattak le a belga főváros Anderlecht negyedében, miután fiatalok összecsaptak a hatóságokkal, mert korábban egy rendőrségi ellenőrzés során egy fiatalember menekülés közben meghalt.

A 19 éves Adil és egy barátja egy robogón motorozott múlt pénteken este Brüsszel Anderlecht kerületében, amikor a rendőrök megállították őket. A kijárási korlátozások miatt számot kellett volna adniuk arról, hogy hová mennek és miért. Adil azonban inkább gázt adott, kikerülte a rendőröket és menekülni kezdett. A riasztás nyomán egy másik rendőrautó indult a helyszínre a közelből, Adil pedig nekiütközött ennek az autónak és a helyszínen életét veszítette. Most vizsgálat folyik a rendőri intézkedéssel kapcsolatban, az első vélemények szerint minden szabályszerűen történt, a rendőrséget nem terheli felelősség.

Másnap a fiatal barátai egy emlékező menetet szerveztek Anderlechtben, egy metróállomástól a baleset helyszínére. A rendőrség ezt engedélyezte, Patrick Evenepoel, a kerület rendőrfőnöke abban bízott, hogy egy pacifista felvonulás zajlik majd le. Egyetértett vele Fabrice Cumps polgármester is, aki szerint biztosítani akarták a lehetőséget a méltóságteljes megemlékezésre. Hamar kiderült, hogy ez csak vágyálom, a fiatalok rövidesen felszedték az utcaköveket, dobálták a rendőröket, sőt, a rendőrség épületét, tönkretették az utcabútorokat, autókat gyújtottak fel, magyarul törtek-zúztak.

A közösségi médiát is bejárták azok a képsorok, amin éppen egy rendőrautót vertek szét, ahonnan, mint utóbbi kiderült, egy fegyvert is elloptak. A rendőrség közbeavatkozott, vízágyúkkal oszlatta szét a tüntetést és nagyon sok embert, az első beszámolók szerint 45 főt letartóztatott. Másnapra taktikát váltottak, amikor meglátták, hogy kisebb-nagyobb csoportok gyülekeznek, azonnal közbeléptek és azokat is bevitték, végül az előző napival együtt összesen közel száz főt. A letartóztatottak harminc százaléka kiskorú volt. Most a térfigyelő kamerák képeit elemzik, akit beazonosítanak valamilyen károkozással, attól a kár megtérítését fogják követelni.

null

null

Közben Adil családja mindenkit arra kért, hogy őrizzék meg a nyugalmukat. „Ha az emberek valóban szeretnék segíteni Adilt abban, hogy csendben távozzon, akkor úgy viselkednek, mint a szülők: nyugodtan maradnak” – mondta Jamal Allachi, az egyik családtag. Az édesapa, Mohamed Larbi Charrot pedig kijelentette: „Az erőszak ellen vagyunk!” Ugyanakkor azt is kérik, hogy a hatóságok folytassanak valamiféle kommunikációt a fiatalokkal, akik úgy érzik, hogy nem kapnak kellő tájékoztatást a történtekről.

Természetesen az ügy hamar elérte a politika szintjét is. Pieter De Crem belügyminiszter „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte a történteket, hozzátéve, hogy a zavargásoknak semmi köze sincs sem a koronavírus elleni intézkedésekhez, sem pedig a 19 éves fiatalember halálához. „Ezek olyan fiatalok, akik nem képesek a normáink és értékeink szerint élni” – mondta a miniszter.

Nagy vitát kavart Pascal Smet államtitkár véleménye, aki azt mondta, ez egy rosszul sikerült rendőri intézkedés volt. Szerinte is jogos kérdés, hogy miért menekült el Adil, de talán egyszerűbb lett volna otthon keresni és felelősségre vonni. Smet szerint, ami törént, arra világít rá, hogy Anderlechtben nem mennek jól a dolgok, mindkét oldalon gyűlöletet lehet tapasztalni, s ezek a zavargások figyelmeztetnek arra, hogy fel kell tenni a kérdést, mi kellene másképpen csinálni.

Elmaradt a zombiapokalipszis Belgiumban | Magyar Hang

Érdeklődés híján nincs iszlamista hatalomátvétel Brüsszelben, hiába riogatott vele a magyar propaganda.

Az egyik rendőri szakszervezet dühösen reagált ezekre a szavakra, szerintük az államtitkár úgy nyilvánít véleményt, hogy nem tudja, mi törént. A szélsőjobboldali Vlams Belang (Flamand Érdek) brüsszeli szervezete azt mondta, miközben „mindannyian nehéz órákat élünk meg a koronavírus miatt, ezek a gengszterek lázadást szítanak. Ezt a bűnöző viselkedést végre radikálisan meg kell büntetni.”

Adil és családja muszlim vallású, a vitákban azonban eddig sem ez, sem pedig „migráns háttere” nem került elő.

Szerda késő estig Belgiumban összesen 33 573 főt regisztráltak koronavírus-fertőzéssel, a kórba eddig 4400-an haltak meg.