A román elnök durván nekiment Orbán Viktornak – videóval

A román elnök durván nekiment Orbán Viktornak – videóval

Klaus Johannis román államfő (Fotó: Román Elnöki Hivatal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szokatlanul durva kirohanást intézett a baloldali PSD és a magyar kormány ellen szerdán egy élő facebookos közvetítésben Klaus Johannis, Románia elnöke. A politikus először magyarul köszönt: Jó napot kívánok, PSD! Mondta, majd románul folytatta: „Hihetetlen, kedves románok, ami a román parlamentben történik. A PSD megsegítette az RMDSZ-t, hogy átmenjen a képviselőházban egy törvény, amely széleskörű autonómiát ad Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutott ez a párt, milyen megállapodásokat kötött a parlamentben. Amikor mi, a kormány és más hatóságok a koronavírus-járvánnyal küzdünk, a románok életéért harcolunk, a PSD titkos irodákban arról egyezkedik, hogy odaadja Erdélyt a magyaroknak.”

– Jó napot Ciolacu!, folytatta magyarul Johannis (Marcel Ciolacu a román alsóház baloldali elnöke – a szerk.), majd újra románul folytatta: „Vajon mi ígért nektek Orbán Viktor cserébe? Látják, kedves románok, ezt jelenti a mérgezett baloldali többség? Talán most megértik, miért akarok előre hozott választásokat? Nem akarom, hogy ez a többség döntsön a nemzet fontos kérdéseiről. Nem akarom, hogy ez a PSD-s mérgezett többség Románia és a románok ellen döntsön. Amíg én vagyok az ország elnöke, egy ilyen törvény nem fog létrejönni. Köszönöm!” – fejezte be beszédét. 

Declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni (29.04.2020 - ora 12:15)

null

A Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt képviselők által tavaly decemberben benyújtott törvénytervezet helyreállítaná a székeket, regionális döntéshozatalt és önkormányzást vezetne be, valamint hivatalossá tenné a magyar nyelvet is a Hargita, Kovászna és Maros megye egy részét magába foglaló történelmi Székelyföldön.

Az államfő beszéde után összeült a szenátus rendkívüli ülése, amelynek ez volt az egyetlen napirendi pontja. A vitán a román pártok szónokai az autonómiatervezetet egyöntetűen elutasították, románellenesnek minősítették, beterjesztését pedig provokációnak nevezték, ugyanakkor egymást vádolták „árulással” a képviselőházi malőr miatt.

Az RMDSZ nevében felszólaló Tánczos Barna szenátor azt nehezményezte, hogy a román politikusok nem hajlandók érdemi vitát folytatni az autonómiáról. Rámutatott: tucatnyi jól működő példa létezik szerte az Európai Unióban különböző autonómiaformákra. Felidézte, hogy a modern Romániát megalapozó – Erdély és a Román Királyság egyesülését egyoldalúan kikiáltó – 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozatban a románság kötelezettséget vállalt arra, hogy önrendelkezést biztosít Erdély népeinek.

A végleges döntés meghozatala érdekében összehívott szenátus szerdán név szerinti voksoláson 126 szavazattal 9 ellenében erősítette meg a – Székelyföld autonómiáját elutasító – szakbizottsági jelentést. A koronavírus-járvány miatt a szenátorok többsége nem volt jelen az ülésen, szavazatukat telefonon keresztül jelentették be az ülésvezetőnek. A név szerint voksolás több időt vett igénybe, mint a tervezet vitája. Az autonómiatervezetet kizárólag az RMDSZ frakciója támogatta.

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat megkeresése alapján vizsgálni kezdte Klaus Johannis román államfő kijelentéseit – közölte Asztalos Csaba CNCD-elnök a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva.

A Mikó Imre Szolgálat abszurditásnak tartotta, hogy a 21. században, egy európai ország elnöke azzal riogatja az embereket, hogy az országban élő egyik nemzeti közösség az ország szuverenitására tör, miközben a valóságban ez a közösség nyelvi, kulturális jogokat és reális decentralizációt kér.

Az elnöki hivatal szerda este közleményben reagált a szenátusi szavazásra. A kommüniké szerint Klaus Johannis határozott fellépése nélkül a szenátus nem sietett volna elutasítani nagy többséggel az „alkotmányellenes és veszélyes tervezetet”, amelyet a „PSD felelőtlen cinkosságával” hallgatólagosan elfogadott a képviselőház.

„Románia elnöke arra figyelmeztet, hogy az ilyen törvényjavaslatok elsősorban a magyar közösségnek ártanak, és az elmérgesedés kockázatát hordozó mesterséges feszültséget keltenek a társadalomban. Az ilyen törvényjavaslatoknak, amelyek semmibe veszik az alkotmányos rendet, nem kellene valaha is Románia parlamentjének napirendjére kerülniük” – zárul a román elnöki hivatal közleménye.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt kérte Klaus Johannistól, hogy adjon több tiszteletet a magyaroknak. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a román elnök nyilatkozata „kifejezetten civilizálatlan és gyűlöletkeltésre alkalmas”. Klaus
Johannisnak tisztában kell lennie azzal, hogy az Erdélyben és Székelyföldön élő magyarság döntő többsége rá szavazott a román elnökválasztáson – mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország abban érdekelt, hogy jó kapcsolatot ápoljon Romániával, hiszen a két ország fontos gazdasági partnere egymásnak, és az Erdélyben és Székelyföldön élő magyaroknak is érdekük, hogy normális legyen a kapcsolat a két ország között. Az elmúlt napokban azonban a román állam képviselői sorra olyan nyilatkozatokat tettek, amelyek megnehezítik a jószomszédi kapcsolat fenntartását – tette hozzá a Facebook-oldalára feltöltött videóban.