Leminősítette Szlovákiát a Fitch Ratings, durva visszaesésre számít

Leminősítette Szlovákiát a Fitch Ratings, durva visszaesésre számít

Az új koronavírus járványa miatt védőmaszkot és gumikesztyűt viselő képviselők a parlament alakuló ülésén a pozsonyi ülésteremben 2020. március 20-án (Fotó: MTI/AP/TASR/Michal Svítok)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nemzetközi hitelminősítő még péntek éjjel jelentette be Londonban, hogy Szlovákia hosszú távú államadósság-kötelezettségeinek osztályzatát az eddigi „A plusz”-ról egy fokozattal „A”-ra rontotta. Az új besorolás kilátása stabil – adja hírül az MTI.

A leminősítéshez fűzött elemzésében a Fitch közölte: előrejelzése szerint a szlovák hazai össztermék (GDP) az idei év egészében reálértéken 10 százalékkal zuhan, miután a külső kereslet jelentősen gyengül, és a koronavírus-járvány megfékezését célzó hazai korlátozások a belső keresletet is megterhelik.

A hitelminősítő várakozása ugyanakkor az, hogy a szlovák hatóságok május közepétől hozzákezdenek a március 13-a óta érvényben lévő gazdasági korlátozó intézkedések fokozatos enyhítéséhez, és a gazdaságban az idei év második felétől fellendülés kezdődik. Úgy látja, a szlovák GDP 2021-ben 6,8 százalékkal nőhet.

A Fitch Ratings elemzői azonban azzal számolnak, hogy a bevételek csökkenése és a gazdaságélénkítő kiadások miatt jelentősen romlik a költségvetés helyzete. Így az általuk eddig várt 0,8 százalékról 7,7 százalékra rontották a GDP-arányos idei szlovák államháztartási hiányra adott előrejelzést.

A Fitch becslése szerint a költségvetési bevételek 2020-ban 10,5 százalékkal – a GDP-érték 1,1 százalékának megfelelő mértékben – zuhannak, miután a hazai össztermék zsugorodása közepette csökkennek az adó- és a társadalombiztosítási bevételek.

Ebben a környezetben a Fitch Ratings azt valószínűsíti, hogy a GDP-arányos szlovák államadósság-ráta az idén 59,9 százalékra emelkedik a 2019 végén mért 48 százalékról. Ugyanakkor a szlovák állam hitelköltségei alacsony szinten maradnak, tekintettel az euróövezeti jegybank (EKB) vásárlásaira, valamint az erőteljes befektetői érdeklődésre. A hitelminősítő ennek illusztrálására felidézi, hogy a héten két kincstárjegy-kibocsátás is negatív hozamon kelt el.

Figyelmeztette Magyarországot a hitelminősítő | Magyar Hang

Az eddigi pozitívról stabilra rontotta váratlanul a magyar adósosztályzat kilátását kedd este a Standard & Poor's - írja a Portfólió a hitelminősítő közleményére hivatkozva. Az indoklás szerint a koronavírus-járvány miatt volt szükség az azonnali, nem tervezett lépésre. Arra számítunk, hogy a magyar gazdaság 2020-ban 4 százalékkal csökken, a koronavírus-járvány káros következményei miatt - olvasható a hitelminősítő közleményében.

Április végén Magyarország is kapott már figyelmeztetést egy másik hitelminősítőtől, a Standard & Poor's-tól, amely soron kívül pozitívról stabilra rontotta a magyar adósosztályzat kilátását. Az S&P arra számított, hogy a magyar gazdaság 2020-ban 4 százalékkal csökken. Azóta megjelent az Európai Bizottság prognózisa, amely hét százalékos GDP-visszaesést jósol hazánknak.