HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Kényszerített...

Kényszerített sterilizálások, abortuszok – Felszólították Kínát

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A muszlim vallású ujgur kisebbség tagjaival szembeni „embertelen visszaélések” azonnali beszüntetésére szólította fel Kínát hétfőn az amerikai külügyminiszter.

Közleményében Mike Pompeo sokkolónak és zavarba ejtőnek nevezte azokat a jelentéseket, amelyek szerint a Kínai Kommunista Párt kikényszerített sterilizálásoknak, abortuszoknak, illetve erőszakos születésszabályozási politikának veti alá az ujgur és más kisebbségeket a nyugati Hszincsiang tartományban.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hszincsiang Kína legnagyobb tartománya, nagyjából 25 millió lakossal. Több kisebbség, köztük a lakosság valamivel kevesebb mint felét adó ujgurok élnek az ott létrehozott, papíron autonóm területen. Egyes nyugati országok már többször bírálták a kisebbségek elleni elnyomó kínai politikát, beleértve a tartományban működtetett átnevelő táborokat és az iszlám vallásúak üldözését. Tavaly nyilvánosságra került adatok szerint legalább egymillió ujgurt zártak eddig ilyen táborokba.

Hétfőn a washingtoni Jamestown Alapítvány egyik német kutatója, Adrian Zenz hosszú jelentést tett közzé arról, hogy sterilizálásra és abortuszra kényszerítik az ujgur nőket, és ha ellenszegülnek, akkor internálják őket. A kutató kínai közigazgatási adatokra és ujgur nők elbeszéléseire támaszkodott a tanulmány összeállításakor. Mint írta: 2016 óta radikálisan zuhant a születések száma a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen, ahol többségben élnek az ujgurok. Zenz – aki korábban már többször is írt elemzéseket a hszincsiangi kisebbségek helyzetéről – egyebek között megállapította, hogy az erőszakos születésszabályozás „az etnika-faji uralom kiépítésének szélesebb stratégiájába illeszkedik”.

HIRDETÉS

Pompeo szerint ezen információk „szomorúan illeszkednek a Kínai Kommunista Párt elmúlt évtizedekben tanúsított magatartásához, amely abszolút megvetést mutatott az emberi élet szentsége és méltósága iránt”. A miniszter egyúttal felszólította a világ országainak közösségét, hogy lépjenek fel „az elembertelenítő visszaélésekkel szemben”.

(MTI)

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,975lájkolóTetszik
3,648követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek