A francia állam fizetheti a gyakorlatot a szakközépiskolásoknak

A francia állam fizetheti a gyakorlatot a szakközépiskolásoknak

Emmanuel Macron francia elnök bemutatja a féléves EU-elnökség programját az Európai Parlament strasbourgi üléstemében 2022. január 19-én (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A francia állam fogja fizetni a szakközépiskolák gyakorlati képzésén lévő diákjait – számolt be róla a Le Figaro. Emmanuel Macron a Saintes-i Bernard Palissy szakközépiskola és technikumban beszél majd csütörtökön a tervezett intézkedésről. A reformnak három pillére lesz: az iskolai lemorzsolódás elleni küzdelem, a szakmai integráció javítása, valamint a tanári kar munkájának és elkötelezettségének elismerése. A szakmai gyakorlatok időtartamát is meghosszabbítanák, a gyakorlati képzésen résztvevők állami támogatása pedig már a következő tanévtől elkezdődhet.

Annak ellenére, hogy minden harmadik diák – 621 ezer tanuló – szakközépiskolai képzést kezd meg, kevesebben tudnak elhelyezkedni a végzettség megszerzését követő évben. A szakközépiskolai érettségivel rendelkezőknek csak a fele, a szakmai alkalmassági bizonyítványt (CAP) szerzőknek pedig csupán a negyede tud rögtön munkát vállalni. Ezért is a tervek szerint a rövid- és középtávú foglalkoztatási igényeket helyben fogják elemezni, majd azokhoz igazítják a meglévő képzéseket. Számos képzés indulhat meg és zárulhat le majd ennek függvényében.

A szakszervezetek mindenesetre aggódnak, mert a szakközépiskolai képzés az előző öt évben már átesett egy reformon. A jelek szerint pedig nem jártak sok sikerrel a változtatások. Pedig különböző foglalkozáscsaládokat szerveztek meg, továbbá több intervenciós lehetőséget biztosítottak az oktatók számára.

A TF1 cikkében azt írja, a szakközépiskolák utáni foglalkoztatási ráta ágazattól függően 10 és 90 százalék között mozog, tehát elég jelentős a szórás. Egyes kurzusok, amelyek 10 százalék körüli integrációs rátát mutatnak, lehetővé teszik a továbbtanulást, de ez azért nem mondható általánosnak. A kormány ezért szeretné azt is, hogy a foglalkoztatási rátáról szóló adatok legyenek egyértelműek a diákok számára már a jelentkezéskor. A TF1 cikke szerint összességében több mint egymilliárd eurót szabadíthatnak fel a fentiek végrehajtására.