A Kínával legkevésbé szimpatizáló jelölt nyerte a tajvani elnökválasztást

A Kínával legkevésbé szimpatizáló jelölt nyerte a tajvani elnökválasztást

A 2024-es tajvani elnökválasztást megnyerő Laj Cseng-tö még miniszterelnökként (Fotó: Presidential Office Building, Taiwan/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rossz hír Kínának, az elnökválasztás fő esélyese, Laj Cseng-tö, a Demokratikus Progresszív Párt (DPP) jelöltje nyerte a tajvani elnökválasztást – jelentette a BBC. Az élő szavazatösszesítő szerint több mint 90 százalékos feldolgozottság mellett Laj immár 5,5 millió szavazatot – az összes 40 százalékát – megszerezve nyert két riválisa előtt. A DPP-t leginkább azok a tajvaniak támogatják, akik a sziget szuverenitását erősítenék. Korábban a progresszívok nyolcéves kormányzása idején jelentősen romlott Kína és Tajvan viszonya, így megszűnt a közvetlen kapcsolat a pekingi és a tajpeji vezetés között, és rendszeressé váltak a kínai hadgyakorlatok a sziget körül.

Ahogy azt a választást felvezető cikkünkben írtuk: Peking számára ezért messze jobb partnernek számítana a jelenleg ellenzékben lévő jobboldali Kuomintang (KMT), amely az „egy Kína elvét” vallja, csak Pekinggel ellentétben kapitalista alapon képzelné az egyesülést. Ahogy most a BBC jelentette, a KTM gratulált Laj győzelméhez. Így tett a brit közszolgálati adó szerint a megmérettetés harmadik szereplője, a Tajvani Néppárt (TPP) is.

A leendő tajvani elnök már jelezte, hogy „eltökélt szándéka, hogy megvédje Tajvant a Kínából érkező folyamatos fenyegetéstől és megfélemlítéstől”, és fenntartsa a két ország közötti status quo-t. „A Tajvani-szoroson átívelő béke és stabilitás fenntartása fontos felelősség” – közölte, hozzátéve, hogy kormánya „a párbeszédet fogja használni a konfrontáció helyett” a Kínával folytatott eszmecserében.

Kína korábban arra figyelmeztette a tajvani választókat, hogy ne szavazzanak Lajra.

Tajvan kérdésével Reptér című külpolitikai műsorunk is foglalkozott már. A Matura Tamással készített beszélgetést alább tudják meghallgatni: