Prigozsin-puccs: A vég kezdete vagy a megtorlásoké?

Prigozsin-puccs: A vég kezdete vagy a megtorlásoké?

Videófelvételről készített kép Jevgenyij Prigozsinról, a Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg alapítójáról Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én (Fotó: MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Putyint drasztikus ellenlépésre is késztetheti a a Wagner-csoport hétvégi lázadása. Akár a vég kezdetét is jelentheti az orosz elnök számára, hogy következmény nélkül, amnesztiával végződött egy fegyveres puccskísérlet Oroszországban - mondta Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója a Magyar Hang megkeresésére hétfőn.

– Nem várható, hogy a ukrán-orosz fronton bármilyen hatása lenne a Prigozsin-puccskísérletnek. A Wagner-csoport az elmúlt hónapban nem vett részt a harcokban. Korábban a Bahmut körüli harcokban vetették be a Wagner zsoldosait, a városban azonban azóta a reguláris erők vették át a helyüket – foglalta össze a Wagner-csoport elmúlt hónapjait Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója. Elemzése szerint a Wagner-csoport súlyos veszteségeket szenvedett Bahmut ostroma során – az elmúlt egy hónapban ezekkel a veszteségekkel voltak elfoglalva, ezeket a károkat próbálták helyreállítani, és ma már tudjuk, hogy valószínűleg a puccskísérlet szervezése is folyamatban volt. A frontról éppen ezért jelenleg nem hiányoztak a Wagner zsoldosai.

A szakember szerint annak sem látni jelét, hogy az ukrán erők ki tudták volna használni a puccskísérlet keltette zavart. Erre több esélyük lehetett volna már akkor is, ha a puccskísérlet sikertelen ugyan, de az események még néhány napig elhúzódnak – ekkor már hatással lehettek volna az orosz hadsereg szervezettségére és moráljára, de végül nem ez történt. Valószínűnek tartja, hogy az ukránokat is váratlanul érték az események, és 24 óra nem volt elég ahhoz, hogy műveleteket készítsenek elő.

Tisztogatások jöhetnek

Bendarzsevszkij úgy látja: Wagner-csoport gyakorlatilag megszűnik július 1-ével: ez a határideje annak, hogy az irreguláris fegyveres alakulatok, többek között a Wagner, szerződést kössenek a védelmi minisztériummal. Onnantól az orosz katonai vezetéstől kapják az utasításokat, és a zsoldosokra érvényes lazább szabályok helyett a reguláris haderőre érvényes szabályok vonatkoznak majd rájuk; például nem dönthetik el, hogy mikor hagynak fel a szolgálattal. És Bendarzsevszkij szerint a katonák a sikertelen puccs után nincsenek olyan helyzetben, hogy ez ellen tiltakozhassanak. Nincs más választásuk, mint hogy aláírják a szerződést, különben retorzió érheti őket.

Bár Putyin megőrizte hatalmát, és komolyabb kataklizma nem következett be, a szakértő szerint a puccskísérlet után mégis az orosz hatalom meggyengüléséről beszélhetünk. – Hatalmas preszízsveszteség érte Putyint. Az orosz lakosság számára is kiderült, hogy a politikai eliten belül komoly feszültségek vannak, és Putyin hatalma nem olyan betonszilárd, mint amilyennek láttatni szerette volna –  mondta a Magyar Hangnak Bendarzsevszkij, aki szerint ez precedenst jelent. – Több ezer fegyveres akadálytalanul 700 kilométert menetel az orosz főváros felé, itt-ott össze is csapnak az orosz reguláris erőkkel, és büntetlenül megússzák, amnesztiában részesülnek. Ez más szereplőknek is azt üzeni, hogy el lehet jutni Moszkváig, és ezt büntetlenül meg lehet úszni. Valószínűleg sokan elgondolkodnak most azon, hogy egy ilyen puccskísérletet jobban kivitelezve sokkal többet is el lehet érni. Lehet, hogy ez a vég kezdete Putyin számára – tette hozzá a szakértő. Ugyanakkor elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a rendszer a puccskísérletre válaszul bekeményít: mivel Putyin rá van kényszerítve, hogy erőt demonstráljon, tisztogatásokba kezdhet.

Prigozsinról azt is el tudja képzelni, hogy a híradásokkal ellentétben nem is Belaruszban tartózkodik, hanem máshol: az elemző szerint ez logikus lépés lenne a részéről, mert az Oroszországgal szövetséges álam területe, ahol az orosz erőszakszervezetek otthonosan mozognak, „nem egy életbiztosítás” Prigozsin számára. – Ha el tud menekülni, nem folytat nyilvános tevékenységet, és nem bírálja Putyint, elképzelhető, hogy megússza – vélekedett az elemző.