AfD-s politikusok áldozatszerepben a bajorországi választás kampányában

AfD-s politikusok áldozatszerepben a bajorországi választás kampányában

Tino Chrupalla, a német Alternatíva Németországnak (AfD) párt szóvivője és egyik társelnöke (b), valamint Alice Weidel, az AfD másik társelnöke a párt kongresszusán Magdeburgban 2023. július 28-án. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az AfD (Alternative für Deutschland) vezetőit ért fenyegetésekről, támadásokról szólnak a hírek a vasárnapi bajorországi tartományi választást megelőző napokban. Szerdán ugyanis kórházba szállították Tino Chrupallát, a jobboldali, szélsőségesnek nyilvánított AfD társelnökét egy ingolstadti kampányrendezvényről. Az eset miatt nyomozás indult. A Der Spiegel internetes kiadása péntek késő délután arról írt, hogy mérgezésre utaló információra egyelőre nem derült fény. A történtek előtt egy nappal az AfD egy másik politikusa, Alice Weidel fenyegetettségre hivatkozva mondta le keddi beszédét. Később kiderült, Mallorcán van.

Előbb azonban Tino Chrupalla társelnök esetéről szólunk: A politikus Ingolstadtban élvezte a népszerűséget hívei körében, amikor a tömegben fényképezkedés közben egyszer fájdalmat érzett. Röviddel később kisebb sérülést fedeztek fel a bőrén. Mivel a politikus hányingerre, szédülésre, görcsökre panaszkodott, a helyi kórház intenzív osztályára szállították. Ugyanakkor a Spiegel nyomozásra rálátó ügyészségi forrásai szerint a bűnügyi-toxikológiai vizsgálat Chrupalla vérében nem mutatott ki toxikus anyagot. A ruhájának vizsgálatával viszont még nem végeztek. A hírmagazin forrásai szerint azon szúrás- vagy a szúrás következtében megserkent vér nyomait keresik.

A kórházi zárójelentés egyébként a politikust ért intramaszuláris injekcióról tett említést, más dokumentumban az orvosok tisztázatlan anyaggal történt fertőzésről írtak. Az ezt tartalmazó iratot egyébként Chrupalla irodája a DPA német hírügynökség rendelkezésére bocsátotta ellenőrzés céljából. Arról ugyanakkor egyikben sincs szó, hogy mikor és hogyan adhattak neki injekciót vagy „fertőzhették meg”. Megjegyezték, az anamnézisban még a politikus felkarját injekciós tűvel ért sérülést rögzítettek. Ezt azonban még egyetlen tanú sem erősítette meg, maga Chrupalla sem – írták. Arra vannak tanúk, hogy megragadták a felkarját. A lap szerint egyébként az AfD társelnöke védelmét ellátó biztonságiaknak nem volt olyan információjuk, miszerint Chrupallát támadás érheti. A társelnök csütörtökön „jó általános egészségi állapotban” hagyta el a kórházat.

Az AfD egyébként az eset után közvetlenül „támadó cselekményről” beszélt. Az ügyészség testi sértés kísérlete miatt indított eljárást ismeretlen személy ellen. A nyomozóhatóság csütörtökön arról számolt be, hogy eddig nincs arra utaló nyomozati információ, hogy Chrupallát megtámadták volna.

Weidel lemondta beszédét, Mallorcán látták

Nem ez azonban az utóbbi napokban az egyetlen eset, amikor vezető AfD-politikus nem tudja megtartani választási beszédét. A párt másik arca, Alice Weidel kedden – tehát egy nappal a Chrupalla esetét megelőzően – mondott le egy beszédet pártja rendezvényén az október 3-i német újraegyesítés ünnepén, a bajor-thüringiai határon fekvő Mödlareuth-ban fenyegetésre hivatkozva. Ehelyett videóüzenetet küldött, amiben arról beszélt: „Semmit sem tennék szívesebben, minthogy nálatok legyek, de sajnos ez nem lehetséges”. Az ARD közszolgálati televízió hírportálja szerint pártja az eseményen azt közölte, hogy Weidelt és a családját otthonukból a rendőrség evakuálta, és biztonságos helyre vitték, miután merénylet tervezhetnek vele és a családjával szemben. Később ugyancsak a Spiegel írta meg, hogy a politikus Mallorcán tartózkodik az élettársával. A lap szerint szemtanúk kedden egy strand étterében látták őket. Weidel szóvivője később megerősítette, hogy a politikusnő Mallorcán tartózkodik. Ez ugyanakkor ellentmond a párt által az október 3-i esemény apropóján kiadott pártközleménynek. Mint megjegyezték, az ellentmondást viszont nem oldották fel.

A politikusok személyi biztonságáért és védelméért feleős Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) az AFP hírügynökség kérdésére azt közölte: Weidelnek nem a hivatal ajánlotta vagy utasította a keddi beszéde lemondására. A Weidel-ügy előzménye egyébként, hogy a párt egyik szóvivője még szeptember második felében azt tudatta, hogy biztonsági relevanciával bíró eset történt Weidel svájci lakhelyén. Ám erről azóta sem derült ki semmi konkrétum. A Tagesschau megjegyezte: korábban már számos alkalommal ért támadás AfD-s politikust vagy a párt valamelyik irodáját.

A CSU-nak és Södernek áll a zászló

A vasárnapi bajorországi tartományi választásnak toronymagas esélyese a CSU és listavezetője, Marcus Söder, aki jelenleg is a tartományi kormányfő. Az előző vasárnap a Spiegel által ismertetett közvélemény-kutatás alapján a voksok 37 százalékára számíthat. Eredménye azonban nagyon nem mindegy politikai jövője szempontjából. A második helyért nagy a tülekedés: a Szabad Választók (Freie Wähler) és a Zöldek fej-fej mellett állnak 15 százalékon, az AfD-t pedig 14 százalékra mérték. Olaf Scholz kancellár pártja, az SPD ezen a mérésen mindössze 9 százalékon állt (ennek fényében érdekes, hogy Scholz a héten bejelentette: Németország egyelőre nem ad Taurus rakétákat Ukrajnának).

A bajor választási kampányt jelentősen meghatározta, hogy a CSU-val koalícióban kormányzó Szabad Választók (Freie Wähler) elnökéről, Hubert Aiwangerről a Süddeutsche Zeitung megírta: gimnazistaként röpiratokban a holokauszton gúnyolódott. Marcus Söder azonban kiállt Aiwanger mellett. Az ügyben egyébként kiderült: az 1986/87-es tanévben az iskola felelősségre vonta Aiwangert, akkor nem tagadta, hogy ő volt a pamfletek szerzője. Iskolatársai náciszimpatizánsként ismerték. A Freie Wähler elnökének közleménye szerint a táskájában akkor találtak egy vagy néhány iratot, és ismeri a szerzőt is. A botrány kirobbanása után a bátyja vállalta magára az iratok szövegezését. Vasárnap Bajorország mellett Hessen tartományban is választást tartanak.