Amerika profitálhat a lengyel atombizniszből

Amerika profitálhat a lengyel atombizniszből

A koronavírus miatt védőmaszkot viselő Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje és a felesége, Agata Kornhauser-Duda a lengyel elnökválasztás első fordulójában Krakkóban 2020. június 28-án (Fotó: MTI/PAP/Lukasz Gagulski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lengyelország és az Egyesült Államok Andrzej Duda államfő legutóbbi washingtoni látogatásakor már aláírt egy előszerződést az első lengyel atomerőmű építéséről, és ha Amerika túljut a választások megrázkódtatásán, megszülethet a végső megállapodás is hat reaktor építéséről. Ez a döntés beleillene az európai klímapolitikába, ugyanakkor borítékolhatóan újabb feszültséget hozhat.

Már a múlt század 70-es éveiben felmerült egy atomerőmű építése Lengyelországban. Aztán a 80-as évek elején a Gdansktól 50 kilométerre északnyugatra fekvő Zarnowiecben meg is kezdődött a négyblokkosra tervezett erőmű építése. Csakhogy 1986-ban bekövetkezett a csernobili katasztrófa, és ez megtörte a lendületet. Az építkezés lelassult, majd végleg leállt.

Azóta majd’ mindegyik kormány alatt felvetődött az atomerőmű építése, ám végül egyik sem nyúlt hozzá érdemben a szénre épülő energiapolitikához, ám az mára teljesen szembemegy az Európai Unió ambiciózus klímapolitikájával. Részben az állandósult bírálatok, részben a versenyképesség fokozása, részben pedig az amerikai kapcsolatok még szorosabbra vonásának elképzelése aztán minden korábbinál erőteljesebben hozta elő az atomerőmű építésének tervét. Olyannyira, hogy Duda elnök legutóbbi washingtoni útján a lengyel lobbi eredményeként már konkrét elképzeléseket öntöttek szerződéses formába. Ráadásul annak ellenére, hogy Litvánia mellett Lengyelország is keményen érvelt a minap a hálózatra kapcsolt belarusz atomerőmű megtorpedózásáért. Sikertelenül.

Most azonban a litvánok a másik oldalról is kaphatnak egy erőművet, amely természetesen már más megítélés alá esik majd, mint a „megbízhatatlan, totalitárius” osztroveci. Akkor pedig jó eséllyel minden rendben lesz. Legalábbis politikailag mindenképpen. Ugyanúgy, mint a közelmúltban Romániában, ahol washingtoni nyomásra golyózták ki a kínaiakat egy 2015-ös szerződésből. Miután a román kormány az európai energiapolitikára hivatkozva szerződést bontott a kínaiakkal, néhány nap múlva az is kiderült, hogy a cernavodai két új reaktort az amerikaiak építik fel. Mert Washington nem tűri el, hogy két legszorosabb közép-európai szövetségese esetében elessen a nagy üzlettől, ráadásul mások növelhessék a stratégiai beruházáson keresztül a geopolitikai befolyást. Ez, mondjuk, a lengyeleknél fel sem merült, hiszen ők maguk lobbiztak az amerikaiaknál azért, hogy építsenek náluk atomerőművet.

A megaüzlet a katonai támaszpont után más, stratégiai szempontból fontos területen is szorosabbra vonná a lengyel–amerikai együttműködést. Nem véletlen, hogy Westinghouse nemcsak megépítené a tervezett blokkokat, de az amerikai bankok finanszíroznák is az alaphangon mintegy 18 milliárd eurós beruházást. Az más kérdés, hogy az amerikaiak tudják-e tartani a határidőket, hiszen a Westinghouse szinte mindenütt csúszásban van.

A lengyelek mindenesetre eltökéltek, az új, hosszú távú energetikai stratégia már atomerőművekkel számol, és a lakosság 61 százaléka is támogatja az építést. Ez nemcsak megoldaná a szénerőművek kiváltását, de egyenletes és olcsó, azaz a versenyképességet növelő áramellátást biztosítana. Ennek kapcsán azt is figyelembe kell venni, hogy földrajzi adottságai miatt Lengyelország kevésbé számolhat az olyan megújuló forrásokkal, mint a szél- vagy a napenergia. Varsóban az építkezés horribilis összegétől sem nagyon tartanak, mert legalább 50 százalékos hazai beszállítással számolnak, és e tekintetben is lehetőségként tekintenek a beruházásra. Az azonban még Lengyelország esetében is gondot okozhat, hogy egy olyan komoly energetikai beruházás, mint a Norvégiát, Dánián át a Swinoujscie LNG-termináljával összekötő Balti csővezeték mellett elbír-e a költségvetés még egy másik megaprojektet is.

S akkor még nem beszéltünk arról, hogy egy ilyen beruházást aligha fognak támogatni az európai nagyok, különösen a franciák, akik ebből szívesen kihasítanának egy nagyobb szeletet az Areva számára. Általánosságban véve sem fognak örülni annak Brüsszelben, hogy az amerikaiak szereznek meg egy ekkora, stratégiai szempontból fontos beruházást. Mások – köztük Németország – pedig azt nézik majd ferde szemmel, hogy az energetikai szempontból több lábra álló Lengyelország kitör Európa „hátsó udvarából”. A lengyel sajtó már most azzal számol, hogy Brüsszel éppúgy nagyítóval nézi majd az engedélyeztetési eljárás során a versenyszabályok betartását, mint tette azt a paksi bővítés esetében. Így nem lesz meglepő, ha beleköt az amerikai finanszírozásba és abba, ha az Arevát és másokat teljesen kiszorítják a projektből. Ha mindehhez még hozzávesszük az ilyenkor szokásos belpolitikai vitákat, akkor bizton állíthatjuk, hogy nem lesz ez egyszerű menet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/46. számában jelent meg november 13-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/46. számban? Itt megnézheti!