Angela Merkel beszélt Putyinnal a vakcináról

Angela Merkel beszélt Putyinnal a vakcináról

Angela Merkel német kancellár a Németország oltóanyag-ellátásáról és a koronavírus-járvány elleni nemzeti oltási stratégiáról rendezett videokonferencia utáni sajtóértekezleten a berlini kancellári hivatalban 2021. február 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Action Press pool/Henning Schacht)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus elleni valamennyi oltóanyagot szívesen látják az Európai Unióban (EU), de oltani csak olyan vakcinával lehet, amelyről a fejlesztők benyújtják a szükséges adatokat az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) – mondta Angela Merkel német kancellár kedden az ARD országos köztelevízióban sugárzott interjúban.

A kancellár kiemelte, hogy „jó adatok” jelentek meg a Szputnyik V elnevezésű orosz oltóanyagról. Már beszélt is Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az EMA-nál indítandó vizsgálatáról.

Az Európai Bizottság által folytatott vakcinabeszerzéssel és a termékek bevezetésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Izraelben és még Szerbiában is gyorsabban halad az oltási kampány, mint az EU-ban. De „nem volt hiba” az EMA teljes körű vizsgálatához kötni az oltóanyagok forgalmazási engedélyét. Hangsúlyozta, hogy az oltási kampány sikeréhez elengedhetetlen a lakosság bizalma, amelynek elnyeréséhez az oltóanyagok alapos gyógyszerfelügyeleti vizsgálata szükséges.

Beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok szinte egyáltalán nem exportál oltóanyagot, ezért az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű vakcinájának esetében nem lehet támaszkodni a Pfizer amerikai üzemeire, hanem csak az EU-ban rendelkezésre álló kapacitásra. Ez bővül majd, mert igen gyors ütemben építik ki a BioNTech saját gyárát a németországi Marburgban, és a hatóságok minden segítséget megadnak ehhez a munkához.

Angela Merkel szerint Németországban az első negyedévben csaknem tízmillió embert olthatnak be a koronavírus ellen, és a legóvatosabb becslések alapján is sikerülhet minden felnőttnek beadni legalább az első adagot a nyár végéig, szeptember 21-ig. A Robert Koch közegészségügyi intézet adatai szerint keddig a német lakosság nagyjából 2,8 százaléka, 2 586 997 ember kapott védőoltást, közülük 606 786 embernek az oltás mindkét adagját beadták.

A járvány tavaly ősszel kibontakozott második hulláma levonulóban van. Az utóbbi 24 órában országszerte 6114  fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csökkenés az egy héttel korábbi 6412-höz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 228 085 ember szervezetében mutatták ki fertőzést. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 861 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 57 981-re emelkedett.

(MTI)