Az előre hozott választásért tüntettek Izraelben

Az előre hozott választásért tüntettek Izraelben

Izraeli zászlót tartó ellenzéki tüntetők követelik a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok azonnali elengedését és Benjámin Netanjahu miniszterelnök lemondását az izraeli parlament, a kneszet előtt 2024. március 31-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Fotó: Abir Szultan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Előre hozott parlamenti választásokat követelve tüntettek az izraeli parlamentnél, a kneszetnél Jeruzsálemben – írja tudósításában az MTI. A szervezők szerint több mint százezren, az izraeli média szerint több tízezren tüntettek vasárnap este. Az izraeli-palesztin háború október 7-i kitörése óta a legnagyobb demonstráción felszólalt az iszlamista Hamász terrortámadásában a Gázai övezetbe hurcolt túszok több családtagja, valamint az ellenzék néhány képviselője, köztük Jaír Lapid, az ellenzéki Van jövő párt elnöke.

A túszok szabadon bocsátását és a tűzszünetet célzó tárgyalások több hónapja tartó elakadásáért, valamint a terrortámadás megelőzésének elmaradásáért és a háborús fiaskókért Benjámin Netanjahu miniszterelnököt tették felelőssé a szónokok, és az előre hozott választások azonnali kiírását sürgették. A jeruzsálemi tüntetés a „nemzeti tiltakozás hetének” nevezett esemény kezdetét jelentette. Sokan sátrat vertek a kneszetnél, ahol négy napig tiltakozó rendezvényeket tartanak politikusok felszólalásaival.

– Egy hete égnek a lámpák az irodájában – mondta Lapid a közeli miniszterelnöki hivatalra utalva, ahol szerinte Netanjahu azon dolgozik, hogy megbizonyosodjon arról, az ultraortodoxok a háború ellenére továbbra is elkerülhetik a besorozást. Lapid bírálta a kormányfőt és élesen síkra szállt a kneszet hamarosan beköszönő, két hónaposra tervezett tavaszi szünete ellen a jelenlegi helyzetben.

A hivatalos tájékoztatás szerint közben Netanjahút vasárnap este sérvvel műtötték meg. A miniszterelnökön egy szombat esti rutinvizsgálat során fedezték fel a köldöksérvet. A politikuson a hadikabinet vasárnap esti ülése után végezték eé a beavatkozást. Felépüléséig a kormányfői teendőket ideiglenesen Jarív Levin igazságügyi miniszter látja el, aki egyben miniszterelnök-helyettes is.