Az izraeli hadsereg vállalja a felelősséget a három túsz lelövéséért

Az izraeli hadsereg vállalja a felelősséget a három túsz lelövéséért

Izraeli katonák terepjárókkal a Gázai övezet határtérségében, Dél-Izraelben 2023. december 18-án (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három izraeli túszt lőttek le izraeli katonák tévedésből pénteken Gázában, annak ellenére, hogy a túszok fehér zászlót lengetve jöttek ki egy épületből. Az izraeli hadsereg vállalja a felelősséget a történtekért. Egy ciszjordániai menekülttáborban két palesztin férfit lőttek le, az egyikük fegyvertelen volt, a másik pedig sebesülten feküdt a földön, emiatt az ügy miatt is vizsgálat folyik.

Az izraeli vezérkari főnök, Herzi Halebi szerint az  Izraeli Védelmi Erők (IDF), vagyis a hadsereg és ő maga, a hadsereg vezetője felelős a három izraeli túsz haláláért, akiket pénteken tévedésből lőttek le a Gázában dúló harcok során izraeli katonák. – Az IDF és én, mint a vezetője, felelősek vagyunk a három izraeli túsz haláláért – mondta az esetről szombaton a vezérkari főnök. A három áldozat, Yotam Haim, Samer Talalka, és Alon Shamriz valamennyien húszas éveikben járó férfiak voltak. Az IDF mellett már már Benjamin Netanjahu is nyilatkozott, „elviselhetetlen tragédiának” nevezve a történteket.

A túszok egy épületben tartózkodtak, az izraeli katonák akkor lőtték le őket, amikor kijöttek az épület elé. Egy, a BBC-nek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő izraeli katonai tisztségviselő szerint a túszok félmeztelenül, fehér zászlóval jöttek ki, de az egyik izraeli katona azt hitte róluk, terroristák, és tüzet nyitott rájuk. Az épületben ételmaradékkal írt segélykérő üzeneteket találtak, amelyeket anyagdarabokra írtak a túszok. A három túszt a Hamász október 7-i támadása során rabolták el Dél-Izraelből. Az ügyben indult vizsgálat már megállapította, hogy a túszokra az izraeli hadviselési szabályokat megszegve lőttek.

Izrael egy másik lövöldözés ügyében vizsgálatot indított, miután videókon látszik, hogy izraeli katonák egy fegyvertelen és egy mozgásképtelen palesztin férfit ölnek meg egy ciszjordániai menekülttáborban. A B’Tselem izraeli emberi jogi csoport szerint az izraeli katonák „illegális kivégzéseket” hajtott végre – erről a Guardian brit napilap számolt be. Az izraeli hadsereg közölte, hogy a katonai rendőrség vizsgálatot indított a lövöldözés ügyében „annak gyanúja miatt, hogy az incidens során nem a jogszabályoknak megfelelő lövéseket adtak le”. A vizsgálat eredményeit katonai ügyészség felé továbbítják, ami azt jelzi, hogy az ügyben vádat is emelhetnek.

 

Címkék: Izrael, Gáza, Hamász