Robbantottak a kabuli reptérnél, száz fölött lehet a halálos áldozatok száma

Robbantottak a kabuli reptérnél, száz fölött lehet a halálos áldozatok száma

A kabuli robbantások sérültjeit szállítják kórházba 2021. augusztus 26-án (Fotó: Reuters)

Fotó: REUTERS TV

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül

Robbantottak a kabuli reptér előtt az Abbey kapunál. Legalább 100 halálos áldozata és 140 sérültje van a merényletnek. Az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet, afganisztáni fiókszervezete hajthatta végre a támadást.

Legalább 100-an meghaltak és 140-en megsérültek a robbantásokban – tudta meg a BBC egy helyi egészségügyi tisztviselőtől. 11 tengerészgyalogos, és egy haditengerészeti orvos vesztette életét a reptéri támadásban – jelentette a Sky News, amely szerint 2020 februárja óta ez volt az első eset, hogy amerikai katonák haltak meg egy támadásban.

Gen Kenneth McKenzie tábornok elmondta, hogy a támadás ellenére folytatják az evakuálást. Hozzátette, hogy körülbelül 1000 amerikai állampolgár még mindig Afganisztánban tartózkodik. Elmondta, hogy az Egyesült Államok együttműködik a tálibokkal, és „mindent megtett, hogy felkészüljenek ezekre a támadásokra”. Szerinte az Egyesült Államoknak és a táliboknak „közös célja” az amerikai csapatok kivonása az országból, hozzátéve, hogy „hasznos volt együttműködni”.

Kimondta, hogy az Iszlám Államot gyanúsítják a merénylettel. „Az Iszlám Állam fenyegetése teljesen valós, azt várjuk, hogy a támadások folytatódni fognak” – mondta.

A támadás részleteiről szólva elmondta, hogy két öngyilkos merénylőt, akiket „az Iszlám Állam” harcosának minősítettek, a repülőteret és egy közeli szálloda vett célba. A robbantás után az ISIS harcosai a reptérnél tüzet nyitottak a civilekre és a katonákra. Megerősítette azt a korábbi értesülést, hogy az amerikai egység 12 tagjai meghalt a támadásban.

Az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet, erről a Telegram csatornájukon küldtek üzenetet – írja a BBC.

Magyar idő szerint késő este újabb robbanást hallottak Kabulban, de a tálibok szóvivője szerint az kontrollált robbantás volt, az amerikaiak végezték, amikor megsemmisítették bizonyos eszközeiket.

Az Iszlám Állam afganisztáni fiókszervezete követhette el a merényletet

A BBC egy brit védelmi minisztériumban dolgozó forrása szerint eddig nem tudnak arról, hogy katonáik között lennének sérültek. Az AP News-nak orosz tisztviselők azt mondták, két öngyilkos merénylő és egy fegyveres támadt Kabulban. 

Megszólaltak a tálibok is: szerintük a robbantás egy terrortámadás volt, amit az Iszlám Állam hajthatott végre.  

Az MTI arról írt a Fox News-ra hivatkozva, tűzpárbaj is kitört az afgán főváros repülőterén elkövetett robbantást követően – erről az amerikai hírtelevízió meg nem nevezett fehér házi tisztségviselőkre hivatkozva számolt be. A kabuli repülőtér összes bejáratát lezárták. 

Döbbenetes képekről számolnak be az AFP hírügynökégnek azok, akik szemtanúi voltak a robbanásnak: az egyikük szerint amikor megtörtént a támadás, kitört a pánik, mire a tálibok tüzelni kezdtek a levegőbe, hogy eloszlassák a tömeget a robbanás helyszínéről. Egy másik szemtanú arról beszélt, hogy az eset után emberi testeket dobtak egy közeli csatornába.  

Egyre erősebb a gyanú, hogy a kabuli reptér elleni terrortámadást az ISIS-K hajtotta végre, vagyis az Iszlám Állam afganisztáni fiókszervezete. Ez a csoport még 2015-ben alakult meg Afganisztánban és különösen Horaszan tartományban erősödtek meg – erre utal nevükben a K-betű is (Horaszan tartomány nevét kh-val ejtik). Biztonságpolitikai szakértők szerint az ISIS-K létszáma akár a 2200 főt is elérheti, ugyanakkor ez a szám csak emelkedhet, figyelembe véve, hogy a külföldi csapatok Afganisztánból való távozásával szabadabbá vált a működésük. A terrorszervezet rendkívül veszélyesnek számít, így az amerikai Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) szerint csak 2015 és 2017 között nagyjából száz támadást hajtottak végre Afganisztán és Pakisztán területén civil célpontok ellen, de hadászati célpontokat is gyakran támadtak, a két országban ebben az időszakban 250 ilyen támadás történt. Ennek a szervezetnek a számlájára írható az a támadás is, ami még 2020 májusában történt egy kabuli szülészet ellen, ahol 24-en vesztették életüket, többek között számos anya és újszülött is. Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy az ISIS-K a tálibokkal is ellenséges, mert nem tartja őket elég radikálisnak.  

Nincsenek sérültek abban a szállodában, ahol a másik bomba robbant – közölte az amerikai Sky News a szálloda tulajdonosának bejelentése alapján, aki azt is elmondta, hogy nem sérült meg az épület a robbanásban.  

A BBC szerint a kabuli francia nagykövet, David Martinon azt üzente Twitterén a reptérnél tartózkodó afgánoknak: gyorsan menjenek el a kapuk közeléből, és húzódjanak fedezékbe, mert lehetséges, hogy másodszorra is fognak robbantani. A BBC-nak van olyan forrása, aki szerint már megtörtént a második robbantás is, az is az Abbey kapu közelében. 

A CNN szerint az Egyesült Államok is azt javasolja Afganisztánban tartózkodó állampolgárainak, azonnal hagyják el a reptér környékét.

Hogy robbantás történhet a kabuli reptérnél, nem érhette váratlanul az evakuációban résztvevő országokat, ugyanis a brit és amerikai titkosszolgálatoknak is volt arra vonatkozó információja, terrortámadás várható. Amerika és a szövetségesei az elmúlt hetekben a történelem legnagyobb légi menekítését hajtotta végre a tálib hatalomátvétel miatt, eddig 95 700 embert mentettek ki Afganisztánból, ebből 13 400 személyt szerdán hoztak el a Fehér Ház szerint – írta Reuters

A BBC szerint Emmanuel Macron francia elnök is megszólalt, szerinte „nagyot romlott” a helyzet Afganisztánban.

A felkelők klasszikus taktikája, hogy egyszerre használnak kézifegyvereket és robbantanak – írja a BBC, amely szerint pontosan ezt a módszert használták Afganisztánban az elmúlt hónapokban és években, amikor városi célpontokat támadtak meg – ilyenkor többnyire öngyilkos merénylő hajtotta végre a robbantást. A BBC szerint a hírszerző szolgálatok éppen erre figyelmeztettek korábban.

A magyar honvédség éppen csütörtökön jelentette be, véget ért azon magyarok evakuációja Afganisztánból, akik jelezték, szeretnének haza jönni.