Biden vesztésre áll Trumppal szemben a csatatér államokban

Biden vesztésre áll Trumppal szemben a csatatér államokban

Joe Biden (Fotó: Joe Biden / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy évvel a 2024-es választások előtt a hivatalban lévő amerikai elnök a hat legfontosabb csatatér államból ötben lemarad Donald J. Trump mögött, írta a New York Times. Ezen államok mindegyikében nyert 2020-ban Joe Biden. Most a választók a korával kapcsolatos kétségek, valamint gazdasági és más okból bekövetkezett elégedetlenség miatt büntetik – derült ki az amerikai lap és a Siena College új felméréséből.

Az eredmények szerint Biden 3 és 10 százalékpont közötti különbséggel veszít a legvalószínűbb republikánus riválisával, Donald Trumppal szemben a regisztrált szavazók körében Arizonában, Georgiában, Michiganben, Nevadában és Pennsylvaniában. A felmérés szerint csak Wisconsinban vezet két százalékponttal.

A közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy az előző választáson Bidenre szavazó, rasszok és generációk közötti átívelő koalíció összeomlóban van. Azok a demográfiai csoportok, amelyek 2020-ban elsöprő fölénnyel támogatták Bident, most sokkal megosztottabbak, mivel a választók kétharmada úgy látja, hogy az ország rossz irányba halad.

A 30 év alatti szavazóknál mindössze egy százalék az előnye a demokrata politikusnak, és egy számjegyűre csökkent az előnye a spanyol ajkúak körében is. A városokban csak fele annyival vezet, mint ahogyan Trump vidéken. A nők továbbra is Bident részesítik előnyben, ám a férfiak kétszer akkora különbséggel inkább Trumpra szavaznának. A fekete szavazóknál – akik sokáig a demokraták és Biden bástyája voltak – most 22 százalékos támogatottságot mértek Trumpnál – ilyen magas értéket az utóbbi évtizedekben nem mértek a republikánus elnökjelöltre.

A felmérés szerint Biden és Trump egyaránt nagyon népszerűtlen. De azok a szavazók, akik túlnyomó többségükben azt mondták, hogy az ország rossz úton jár, frusztrációjukat a hivatalban lévő elnökön vezetik le. Biden elnöknek még egy éve van arra, hogy megfordítsa a helyzetet. A gazdasági mutatók a New York Times szerint javulnak, és a demokraták sikeresen hajráztak 2022-ben is annak ellenére, hogy Biden akkoriban sem volt túl népszerű. Trump ellen négy eljárás van folyamatban és 2024-ben is bíróság előtt fog állni.

Joe Biden ebben a hónapban tölti be a 81. életévét, ezzel ő az amerikai történelem legidősebb elnöke. Ezzel szemben a 77 éves Trumpot támogatóinak csak 19 százaléka tartotta túl öregnek. A hivatalban lévő elnökről viszont a szavazók 62 százaléka úgy gondolja, hogy nincs meg a „szellemi frissessége” ahhoz, hogy hatékony legyen.

Címkék: Donald Trump, Joe Biden