Bolsonaro kikapott a brazil elnökválasztás első fordulójában

Bolsonaro kikapott a brazil elnökválasztás első fordulójában

Jair Bolsonaro (Forrás: Flickr / Família Bolsonaro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva nyerte a brazil elnökválasztás első fordulóját a jelenlegi elnökkel, Jair Bolsonaróval szemben – írta meg a BBC.

Szinte az összes szavazat feldolgozottságánál az látszik, hogy Lula da Silvára 48 százaléknyian voksoltak, míg Bolsonaróra 43 százaléknyian. Miután egyik jelölt sem érte el a győzelemhez szükséges 50 százalékot, ezért a választásnak második fordulója is lesz, ezt négy hét múlva tartják meg.

A mostani eredményt mindkét jelölt tudja győzelemként kommunikálni. Lula da Silva nem indulhatott a 2018-as elnökválasztáson, mert akkor korrupciós vádak miatt börtönben volt, vagyis a mostani eredmény egyértelműen figyelemre méltó visszatérést jelent. Bolsonaro szintén nyertesnek tekintheti magát, miután előzetesen azt jósolták a felmérések, hogy jócskán le fog maradni Lula da Silva mögött, ám erre – ahogy előzetesen meg is jósolta – sikerült rácáfolnia.

A két rivális politikus közti kampány egyébként a sértegetésektől sem volt mentes: a választás előtti utolsó tévévitában Bolsonaro „tolvajnak” nevezte Lula da Silvát a vele kapcsolatos korrupciós vádakra utalva, míg a baloldali elnökjelölt pedig „őrültnek” hívta őt.