Csernobilt orosz ejtőernyősök védik

Csernobilt orosz ejtőernyősök védik

A Vörös-erdő Csernobil közelében (Fotó: Jorge Franganillo/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orosz légideszantosok teljes ellenőrzésük alá vonták a csernobili atomerőmű körüli területet – jelentette ki az MTI beszámolója szerint Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken Moszkvában. – Az orosz ejtőernyősök és az atomerőmű biztonsági zászlóaljához tartozó ukrán katonák együttműködése az erőmű védelmében garancia arra, hogy a nacionalista alakulatok vagy más terrorista szervezetek ne tudják kihasználni az országban kialakult helyzetet – fogalmazott a tábornok.

A szóvivő emellett az ukrán katonai infrastruktúra 118 földi objektumának megsemmisítéséről és öt ukrán harci gép lelövéséről számolt be. Saját veszteségeikről nem közölt adatokat.

A csütörtök hajnalban megindult orosz katonai akció néhány óra alatt, a délutáni órákra eljutott oda, hogy az orosz csapatok elérték Csernobilt. Az ukrán Belügyminisztérium tanácsadója korábban azt mondta, hogy a helyszínen harcok folynak, majd nem sokkal később Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetője bejelentette, hogy a támadók átvették a kontrollt a csernobili terület felett.

Amint arról a Magyar Hang is beszámolt, ukrán nukleáris biztonsági szakértők szerint fennáll a veszélye, hogy Ukrajna atomerőművei megsérülnek a harcok folyamán. A szakértő szerint nem valószínű, hogy az orosz csapatok közvetlen támadást indítanának a létesítmények ellen, de nem kizárható, hogy eltévedt lövedék okoz nukleáris katasztrófát. Ennek hatása nem csak Ukrajnára, de egész Európára katasztrofális lehet.

Az ukrán parlament hivatalos Twitter-oldalán közben azt közölte, hogy az atomerőműhöz tartozó területen lévő automata sugárzásfigyelő rendszerek adatai szerint számos megfigyelő ponton megemelkedett a gamma-sugárzás mértéke.

A háborúról szóló folyamatos tudósításunkat ITT olvashatja el.