HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld EU Megszavazta a...

Megszavazta az Európai Parlament a magyar jogállamisággal kapcsolatos fenntartásokat

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Rossz állapotban van a jogállamiság Magyarországon és Lengyelországban – ezt mondta ki az Európai Parlament nagy többsége. A képviselők közül 446-en támogatták, 178-an ellenezték és 41-en tartózkodásukat fejezték ki, amikor a két országgal szemben folyó, 7-es cikkely szerint eljárást értékelték.

HIRDETÉS

A szövegben többek között az olvasható, hogy a Magyarországgal és Lengyelországgal folytatott uniós egyeztetések az unió alapértékeknek tiszteletben tartása terén még nem vezettek eredményre. Az EP-képviselők bírálták az uniós tagállamokat, s felrótták, hogy a parlamentet hivatalosan nem volták be a nemzeti hatóságok meghallgatásába. A képviselők rámutatnak, hogy a 7. cikk alapján az Európai Tanácsban rendezett meghallgatások nem rendszeresek és strukturáltak.

Az Európai Parlament ezért felkéri az Európai Tanácsot, hogy az uniós jogszabályok tiszteletben tartásának garantálása érdekében adjon többek között határidőket is magába foglaló, konkrét ajánlásokat az érintett országoknak.

„Orbán úr, ön egy szégyen!” – a magyar jogállamiságról vitáztak | Magyar Hang

A 7-es cikkelyes eljárásról vitáztak az Európai Parlamentben. A néppárti vezérszónok sem védte meg a magyar kormányt.

Az állásfoglalás egyúttal sürgeti a Európai Bizottságot, hogy az teljes mértékben használja ki a rendelkezésre álló eszközöket annak érdekében, hogy ne sérüljenek súlyosan az EU alapértékei. Ilyen eszköz lehet például a kötelezettségszegési eljárás vagy az Európai Bírósághoz benyújtott, ideiglenes intézkedések iránti kérelem.

HIRDETÉS

Azt is kimondják, „sürgősen szükség van a demokráciával, a jogállamisággal és az alapvető jogokkal foglalkozó uniós mechanizmusra”. Évi rendszerességgel ismételt eljárásról lenne szó, amely az összes tagállamban ugyanazon kritériumok alapján értékelné az alapértékeknek való megfelelést.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,710lájkolóTetszik
2,951követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ezerszer áldott, vagy kellemes karácsony?

A karácsonyi jókívánságok formái sajátosan alakultak Magyarországon.

Pénz semmiért