Harcok Szudánban: a belgákat és a hollandokat is menekítik

Harcok Szudánban: a belgákat és a hollandokat is menekítik

Abdel Fattah al-Burhan hadseregfőnökhöz hű szudáni katonák ülnek egy tank tetején a vörös-tengeri Port Sudan városában 2023. április 20-án (Fotó: AFP via Europress)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Belgium és Hollandia is megkezdte illetve megkezdi még vasárnap állampolgárai kimenekítését a polgárháború sújtotta Szudánból – adja hírül az MTI.

A belga külügyminisztérium vasárnapi bejelentése szerint Belgium még a nap folyamán megkezdi állampolgárai kimenekítését Szudánból – közölte Hadja Lahbib belga külügyminiszter vasárnap. Hadja Lahbib Twitter-oldalán közzétett üzenete szerint Belgium Franciaországgal és Hollandiával együttműködésben zajló műveletek keretében menekíti ki állampolgárait a harcok dúlta afrikai országból.

„Arra kérjük a belga állampolgárokat és mindazokat, akik még nem tették meg, hogy a lehető leghamarabb vegyék fel a kapcsolatot a diplomáciai szolgálatainkkal” – fogalmazott. A belga külügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint ez idáig 42, Szudánban tartózkodó belga állampolgár jelentkezett, hogy elhagyná az afrikai országot. A külügyminisztérium szóvivője vasárnap megmegerősítette, hogy a tárca a háborús országban tartózkodó több tucat állampolgárával áll kapcsolatban. „Minden szolgálatunkat mozgósítottuk, hogy segítséget nyújtsunk” – tette hozzá Twitter-üzenetében a belga külügyminiszter.

Az NL Times című angol nyelvű holland napilap Wopke Hoekstra holland külügyminiszter bejelentésére hivatkozva arról ír, hogy a holland állampolgárok és a hollandiai tartózkodási engedéllyel rendelkezők első csoportját már vasárnap kimenekítik az országból. „Minden tőlük telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban és legbiztonságosabban összegyűjtsük és hazahozzuk a hollandokat” – fogalmazott a miniszter.

Közölte, a nap folyamán további tájékoztatást adnak a Szudánban tartózkodó hollandoknak a biztonságos hazajutás lehetőségeiről, valamint a gyülekezési pontokról. A miniszter biztonsági okokból azt kérte az érintettektől, ne hozzanak nyilvánosságra részleteket az evakuálási tervekről. Megerősítette ugyanakkor, hogy a szudáni kormány hadserege segítséget nyújt az ország biztonság elhagyásához.

A holland külügyminisztérium korábban arról tájékoztatott, hogy 152, Szudánban tartózkodó holland állampolgárral áll kapocslatban, ugyanakkor arra számítanak, hogy ennél több embernek kell majd segítséget nyújtani az ország elhagyásához. A holland külügyminisztérium honlapján naprakész tanácsokat tesz közzé Szudánban tartózkodó állampolgárai számára az ország biztonsági helyzetéről.

Eközben az amerikai hadsereg már kimenekítette Szudánból az Egyesült Államok kartúmi nagykövetségének dolgozóit. Amerikai kormányzati források szerint a mintegy 70 embert – a dolgozókat és családjaikat – légi úton menekítették ki és Etiópiába szállították. Ugyanakkor jóval több amerikai állampolgár ragadt az afrikai országban: Joe Biden elnök tájékoztatása szerint mintegy 16 ezer amerikai állampolgárról van szó, akik kimenekítését túl veszélyesnek ítélték, a helyzetükről folyamatos tájékoztatást kap.

Ami a magyarokat illeti, néhányan még ottragadtak néhányan: „Szudánban továbbra is rendkívül törékeny és veszélyes a helyzet. Napközben újabb, az országban tartózkodó magyarok jelentkeztek, így mostanra 15-re nőtt a Szudánban lévő honfitársaink száma” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán még szombaton este. Szijjártó szerint több evakuációs művelet is szerveződik, remélhetőleg minél előbb végre is lehet hajtani azokat. „Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a térségbeli országokkal és az ENSZ-szel is annak érdekében, hogy minél előbb biztonságban tudhassunk minden magyar embert” – tette hozzá Szijjártó a bejegyzésben.

Szudánban a múlt hét végén kezdődtek harcok a szudáni hadsereg és az RSF között, miután megrekedtek a tárgyalások arról, hogy miként integrálják a hadsereg soraiba a félkatonai szervezetet. Az összecsapásoknak már több száz halálos áldozata van. A harcok továbbra is a fővárosban, Kartúmban, illetve a nyugati régióban található Darfúrban a legintenzívebbek, a pénteki, a ramadán böjti hónapot lezáró ünnepre meghirdetett háromnapos tűzszünet pedig gyakorlatilag azonnal összeomlott.