HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Határon túl Ellopták Erős...

Ellopták Erőss Zsolt emléktábláját, román csendőrökre gyanakszanak

HIRDETÉS

Ismeretlen tettesek levágták és eltüntették Erőss Zsolt hegymászó fekete márványból készült emléktábláját az erdélyi Oltárkő tetején, ahol a Hópárduc sziklamászó-karrierje kezdődött. Erős a gyanú, hogy Neamt megyei hegyi csendőrök voltak az elkövetők, akik a napokban egy hatalmas román zászlót tettek ki a Hagymás-hegységben található 1156 méter magas csúcsra, így ünnepelve az ország centenáriumát. A csendőrség tagad.

HIRDETÉS

Erőss Zsolt tragikus balesetének évében (a legeredményesebb magyar alpinista 2013. május 21-én, a Kancsendzönga megmászása utáni visszaúton tűnt el Kiss Péterrel együtt) már emléktáblát állítottak a Békási-szoros fölé magasodó szikla tetején. Az Oltárkőn tartott avatón részt vett Sterczer Hilda, Erőss Zsolt özvegye; Kollár Lajos a „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciósorozat vezetője; valamint több mint ötven alpinista. A fekete márványból készült emléktáblán Erőss Zsolt születésének és halálának helye és dátuma mellett egy Wass Albert-idézet szerepel: „Üzenem az otthoni hegyeknek: (…) A víz szalad, a kő marad, a kő marad…”

Az emléktábla ma már nincs ott – a rögzítőcsavarokat sarokcsiszolóval vágták le, a tábla eltűnt. A hiányt a Hargita megyei alpinisták azután fedezték fel, hogy a Neamt megyei hegyi csendőrség tagjai komoly felszereléssel megmászták a sziklát, hogy az ország létrejöttének századik évfordulójára emlékezve hatalmas zászlórudat állítsanak a csúcson, amelyen egy gigantikus román trikolór lobog.

Hegymászók sarokcsiszolóval?

Fekete Örs, a Hargita Megye Tanácsának Hegyimentő Közszolgálatát vezető szakember lapunknak azt mondta: a hegymászók nem szoktak sarokcsiszolóval és generátorral a hátizsákjukban mászni. Az Oltárkőre a Békás-szoros legszebb sziklamászó útjai vezetnek. Sokan próbálkoztak az idők folyamán, és sajnos sok halálos baleset is történt, így alul sok emléktábla van, román, magyar és más nemzetiségű áldozatokra emlékezve. Azokhoz nem nyúlt senki – csak a csúcson elhelyezett, Erőss Zsoltra emlékező tábla szúrta valakik szemét. A táblát vagy ledobták a mélybe, vagy elvitték magukkal – egyelőre nem találják a darabjait. A gesztus egyébként tökéletesen idegen a hegymászók szellemiségétől. Ugyanis nemzetiségre való tekintet nélkül ők egy nagy családot alkotnak – mondta lapunknak Fekete Örs.

A Hargita megyei alpinisták szerdán egyébként újra felmásznak a csúcsra, hogy megnézzék a kárt, és a lehetőség szerinti legrövidebb időn belül új táblát tesznek ki.

A csendőrök nem emlékeznek Erőss Zsolt táblájára

Megszólalt a Neamt megyei hegyi csendőrség szóvivője is a Mesagerul de Neamt című újságban. Azt állította: kollégái szeptember 26-án dolgoztak a szikla tetején, „de senki sem emlékszik rá, hogy látott volna bármilyen táblát. Nem hiszem, hogy valaki naponta ellenőrizte volna a meglétét, így nem állítható, hogy pont azon a napon tűnt el, amikor a zászlót felállítottuk!”

A Hargita megyei hegyimentők szerint az azt megelőző héten a tábla még a helyén volt.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,264lájkolóTetszik
1,995követőKövetés
15,218feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Be a pártba – Magyar Hang-ajánló

Gulyás Márton-, Döme Zsuzsanna-, Nényei Pál- és Krusovszky Dénes-interjú. Kórházból ukrán munkásszálló Újpesten? Egy Németországba költözött család története. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek