HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Határon túl A román belüg...

A román belügyminiszter szerint jól teljesítettek a belügyi erők az úzvölgyi katonatemetőnél

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Az úzvölgyi katonatemetőben június 6-án szolgálatot teljesítő rendőri és csendőri erők teljesítették küldetésük három fő célkitűzését: sikerült megelőzniük a magyarok és románok közti összetűzést, a személyi sérüléseket és a sírgyalázást – idézte az MTI Carmen Dant. A román belügyminiszter szerint annak ellenére sikerült az összetűzést elkerülniük a két szemben álló csoport, a románok és magyarok között, hogy „mindkét oldalon mozgósítottak radikálisokat, illetve ultrákat”.

A miniszter hétfői sajtótájékoztatóján azt is leszögezte, a feszült pillanatok dacára senkit sem ütöttek vagy sebesítettek meg, és nem vált szükségessé az erő bevetése a karhatalom részéről. Carmen Dan szerint a temetőkapu összetörésétől eltekintve nem történt rongálás, sem gyújtogatás, vagy bármilyen olyan cselekmény, ami sírgyalázásnak minősült volna. Megerősítette: a hősök napján Úzvölgyén történtekkel kapcsolatban kizárólag a temetőkapu összetörése miatt, rongálásért indult bűnvádi vizsgálat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A belügyminiszter szerint ha a helyi hatóságoknak nem sikerül megegyezésre jutniuk a területvitában, bármikor elő lehet idézni közöttük – és a két közösség között – a mostanihoz hasonló újabb feszültséget, ezért támogatja a kormány döntését, hogy a temető a védelmi tárca kezelésébe kerüljön. Carmen Dan úgy véli, egyre világosabb, hogy a temető jogi helyzete körüli bizonytalanságokat “egyes személyek és csoportok” a választások előtt feszültségkeltésre próbálták kihasználni konfliktus gerjesztése reményében, önös céljaik elérése érdekében.

Rárontottak a magyarokra az úzvölgyi temetőnél – a román külügy a magyarokat okolja | Magyar Hang

Verekedés, dulakodás után felszentelte a román ortodox egyház az úzvölgyi katonatemető román parcelláját. Szijjártó Péter berendelte a nagykövetet, a román külügy a magyarokra mutogat.

A temetőt önkényesen átalakító Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata a román centenárium alkalmából 65 ezer lejes (4 millió 428 ezer forint) támogatást kapott a kulturális minisztériumtól a terültén található emlékművek és temetők felújítására, és egyúttal településrendezési és építési engedélyt is kiállítottak egy hősi emlékmű és 52 kereszt felállítására az úzvölgyi katonatemetőben – A miniszter szerint a nemzetközi katonatemetőt 1926-27-ben alapította a Hősök Emléke Társaság. A védelmi tárcánál fellelhető kimutatások szerint ott 1306 különböző nemzetiségű – az Agerpres román hírügynökség korábbi adatai szerint 149 ismert és nyolc ismeretlen román, 794 magyar, 108 német, négy orosz, három szerb, két osztrák, két olasz és 242 azonosítatlan – katona hamvai nyugszanak.

HIRDETÉS

Közben a Külgazdasági és Külügyminisztérium korábban kiadott közleménye szerint Szijjártó Péter miniszter hétfőn ismételten telefonon egyeztetett Teodor Melescanu román külügyminiszterrel az úzvölgyi helyzetről. Az MTI ismertetése szerint Melescanu arról tájékoztatta magyar kollégáját, hogy a román miniszterelnök utasítására a román védelmi minisztérium felügyelete alá kerül az úzvölgyi temető, a magyar miniszter ezt tudomásul vette.

Szijjártó Péter arra kérte román kollégáját, hogy a két honvédelmi minisztérium hadisírok gondozásáért felelős testülete minél előbb kezdje meg a konzultációkat a kétoldalú és nemzetközi kötelezettségeknek megfelelő rend helyreállítása érdekében.

Úzvölgyi katonatemető: a kormányig ér a háború | Magyar Hang

Csütörtök hajnalban házkutatást tartottak több magyar férfinál Hargita megyében, és négyet előállítottak.

Hangsúlyozták azt is, a két miniszter megerősítette a békés megoldás szükségességét. A közleményben egyúttal arra is kitértek, hogy a magyar szaktárca folyamatosan kapcsolatban van a legnagyobb erdélyi magyar párttal, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel.

HIRDETÉS

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Június 6-án, csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén. Székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a románok erőszakkal benyomultak a sírkertbe.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,970lájkolóTetszik
3,644követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek