Haldokló medve az úton, a hatóságok lefagytak

Haldokló medve az úton, a hatóságok lefagytak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felkavaró látványosság lett egy haldokló hatalmas barnamedvéből az erdélyi Parajd és Szováta között az ellentmondásos romániai törvények miatt. A 13A jelzésű nemzetközi úton szombat este egy személygépkocsi elütötte az úton átszaladó kapitális hímet – személyi sérülés nem történt, de az autó összetört és a medve is súlyosan megsérült. Az állattal ütköző autóban egy gyerek is utazott, aki pánikrohamot kapott.

Az út melletti mezőn fekvő medvével nem tudtak mit kezdeni a hatóságok – mivel a szigorúan védett állat kilövésére nem kaptak engedélyt, patthelyzet alakult ki, ugyanis a sérült állatot senki sem merte megközelíteni, így elszállítani sem tudták. Mivel a medve reggelre visszamászott az úttestre, a helyszínen rendőrök irányítják a forgalmat és csendőrök biztosítják a környéket.

A román közszolgálati rádió déli híradójában megszólalt a környezetvédelmi miniszter, aki a helyi állatorvosra és a megyei állatvédelmi hatóságra hárította a felelősséget, számon kérve rajtuk, hogy miért nem altatták el az állatot. A helyzet ennél jóval bonyolultabb, és senki sem vállalja a felelősséget – egyrészt egy helyi állatorvos nincs felkészülve egy medve altatólövedékkel való ártalmatlanítására, másrészt ha az altatás közben a sérült állat meghal, ő kerülhet bajba. Az orvvadászatot és a védett állatok elpusztítását ugyanis súlyosan büntetni a törvény: az elkövető akár negyvenezer eurós, vagyis több mint 12 millió forintos büntetést is kaphat, és letöltendő börtönbüntetésre is ítélhetik.

– Szenved az elütött medve, nagyon sajnáljuk, de senki, egy vadász sem vállalja be, hogy meglője – nyilatkozta a Székelyhonnak Mărmureanu-Bíró Leonárd, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesület igazgatója. A vadászok ugyanis attól tartanak, hogy őket büntetik meg, ha megrövidítik az állat szenvedését.

Az úton fekvő állat – melynek trófeaértékét a helyi vadászok legalább 450 pontosnak saccoltak az ötszáz pontos skálán – a környék látványossága lett, sokan mennek a helyszínre videót és fotót készíteni. A nekünk küldött felvételen jól látszik az állat nagysága és az is, ahogy a fejét mozgatja, miközben az autók kerülgetik.

Vasárnap délre a megyei hatóság helyszínre érkező emberei végül több altató lövedéket lőttek bele, hogy megpróbálják elszállítani.

A medvekérdés egyébként egyre súlyosabb probléma Romániában. A túlszaporodott állomány miatt egyre több a medvetámadás ember és háziállat ellen, és ezeknek következtében az elmúlt napokban többen meghaltak. Arra is volt példa november elején, hogy a medvék egy frissen lehantolt sírt kapartak ki Nyárádgálfalvánál, de a vizsgálat szerint a holttestet nem bántották. 

A Parajd mellett elgázolt medve elszállítása e cikk írásáig még nem történt meg.

FRISS: Cikkünk megjelenését követően, vasárnap délután, helyi idő szerint egy órakor – tizenhét órával a baleset után – a medvét előbb altatólövedékkel elaltatták, majd meglőtték. A tetem elszállítása folyamatban van. A környezetvédelmi miniszter egy délutáni nyilatkozata szerint hétfő reggel Bukarestben tárcaközi értekezletet tart arról, hogyan lehetne megoldani a túlszaporodott medvék kérdését az országban.

Az esetnek délután lett következménye: az eset miatt menesztették ugyanis a Hargita megyei prefektust.

Belebukott a „medveügybe" a Hargita megyei prefektus | Magyar Hang

Jean-Adrian Andrei kormánymegbízottat vasárnap délután menesztette a román belügyminiszter.

Címkék: Erdély, gázolás, medve