HIRDETÉS

Haldokló medve az úton, a hatóságok lefagytak

HIRDETÉS

Felkavaró látványosság lett egy haldokló hatalmas barnamedvéből az erdélyi Parajd és Szováta között az ellentmondásos romániai törvények miatt. A 13A jelzésű nemzetközi úton szombat este egy személygépkocsi elütötte az úton átszaladó kapitális hímet – személyi sérülés nem történt, de az autó összetört és a medve is súlyosan megsérült. Az állattal ütköző autóban egy gyerek is utazott, aki pánikrohamot kapott.

HIRDETÉS

Az út melletti mezőn fekvő medvével nem tudtak mit kezdeni a hatóságok – mivel a szigorúan védett állat kilövésére nem kaptak engedélyt, patthelyzet alakult ki, ugyanis a sérült állatot senki sem merte megközelíteni, így elszállítani sem tudták. Mivel a medve reggelre visszamászott az úttestre, a helyszínen rendőrök irányítják a forgalmat és csendőrök biztosítják a környéket.

A román közszolgálati rádió déli híradójában megszólalt a környezetvédelmi miniszter, aki a helyi állatorvosra és a megyei állatvédelmi hatóságra hárította a felelősséget, számon kérve rajtuk, hogy miért nem altatták el az állatot. A helyzet ennél jóval bonyolultabb, és senki sem vállalja a felelősséget – egyrészt egy helyi állatorvos nincs felkészülve egy medve altatólövedékkel való ártalmatlanítására, másrészt ha az altatás közben a sérült állat meghal, ő kerülhet bajba. Az orvvadászatot és a védett állatok elpusztítását ugyanis súlyosan büntetni a törvény: az elkövető akár negyvenezer eurós, vagyis több mint 12 millió forintos büntetést is kaphat, és letöltendő börtönbüntetésre is ítélhetik.

– Szenved az elütött medve, nagyon sajnáljuk, de senki, egy vadász sem vállalja be, hogy meglője – nyilatkozta a Székelyhonnak Mărmureanu-Bíró Leonárd, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesület igazgatója. A vadászok ugyanis attól tartanak, hogy őket büntetik meg, ha megrövidítik az állat szenvedését.

Az úton fekvő állat – melynek trófeaértékét a helyi vadászok legalább 450 pontosnak saccoltak az ötszáz pontos skálán – a környék látványossága lett, sokan mennek a helyszínre videót és fotót készíteni. A nekünk küldött felvételen jól látszik az állat nagysága és az is, ahogy a fejét mozgatja, miközben az autók kerülgetik.

HIRDETÉS

Vasárnap délre a megyei hatóság helyszínre érkező emberei végül több altató lövedéket lőttek bele, hogy megpróbálják elszállítani.

A medvekérdés egyébként egyre súlyosabb probléma Romániában. A túlszaporodott állomány miatt egyre több a medvetámadás ember és háziállat ellen, és ezeknek következtében az elmúlt napokban többen meghaltak. Arra is volt példa november elején, hogy a medvék egy frissen lehantolt sírt kapartak ki Nyárádgálfalvánál, de a vizsgálat szerint a holttestet nem bántották. 

A Parajd mellett elgázolt medve elszállítása e cikk írásáig még nem történt meg.

FRISS: Cikkünk megjelenését követően, vasárnap délután, helyi idő szerint egy órakor – tizenhét órával a baleset után – a medvét előbb altatólövedékkel elaltatták, majd meglőtték. A tetem elszállítása folyamatban van. A környezetvédelmi miniszter egy délutáni nyilatkozata szerint hétfő reggel Bukarestben tárcaközi értekezletet tart arról, hogyan lehetne megoldani a túlszaporodott medvék kérdését az országban.

Az esetnek délután lett következménye: az eset miatt menesztették ugyanis a Hargita megyei prefektust.

Belebukott a „medveügybe” a Hargita megyei prefektus | Magyar Hang

Jean-Adrian Andrei kormánymegbízottat vasárnap délután menesztette a román belügyminiszter.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,128lájkolóTetszik
2,850követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szátokat befogni nem kell félnetek? – Magyar Hang-ajánló

Szűcs Tamás-, Kincses Gyula-, Nemény András- és Gera Marina-interjú. Mi lesz a színházakkal? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ami elveszett, nem tér vissza többé

Két súlyosabb drámát néztünk a Netflixen. A hiány filmje a Keresem a testemet, de a Házassági történet is.

Nélkülem