HIRDETÉS

Temesvár 30 – Az áttörés napja

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Részletek ITT. Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Hogyan lett egy kisebbségi magyar ügyből, a református lelkész melletti kiállásból a többségi nemzet forradalma? Hogyan keveredtek a románok a történetbe? A temesvári események spirituális hátteréről, a Jóisten által megrendezett kulcsmomentumairól ritkán esett szó – mostanáig. Az 1989-es romániai forradalomról szóló sorozatunkban napról- napra emlékezünk a történtekre.

1989 december 20., szerda

Nicoale Ceausescu hazatér Iránból. Temesváron minden ipari egység általános sztrájkot hirdet, a munkások kitódulnak a utcákra, a városból eltüntetik a szocializmust és a diktátort éltető pannókat és plakátokat. Az Opera előtti térre hatalmas tüntetést szerveznek, a százezeres tömeg be sem fér a területre. Azt skandálják, hogy a hadsereg velük van. Mivel a hatalom egy Ceauescu melletti tüntetést készített elő aznapra, az épület első emeleti terasza be van mikrofonozva és működik a kihangosítás. A szónokok bejelentik, hogy megalakul a Román Demokratikus Front. 

HIRDETÉS
Temesvár, Opera tér, 1989 december 20. (Fotó: ismeretlen/amatőr archív)

A hatalmas tömeg a megyei tanács előtt is tüntet. Ott váratlanul megjelenik Constantin Dăscălescu miniszterelnök, akik húgatással is füttyökkel fogadnak. A kommunista vezető beszélni kezd, hogy elemezni fogják a Temesváron történt súlyos dolgokat és intézkedéseket fognak hozni. Jó szándékról papol, de a tömeg azt skandálja:

„Le Ceausescuval, le a kormánnyal!”

A kommunista politikus idegesen és felháborodottan távozik. 

Helyette a teraszon megjelennek a Román Demokrata Front képviselői és azt mondják: egy tárgyalódelegációt alakítanak a Ceusescu embereivel való egyezkedésre, a következő feltételekkel: a diktátor azonnal mondjon le; engedjék el az összes politikai foglyot; adják ki a halottakat a hozzátartozóknak, hogy tudják keresztény módra eltemetni őket; nyilvános tárgyaláson ítéljék el a tűzparancsot kiadókat; legyen szabad a sajtó, a rádió és a televízió és végül legyen többpártrendszer az országban.

HIRDETÉS
Temesvár, Opera tér, 1989 december 20. (Fotó: ismeretlen/amatőr archív)

Később újra megjelenik a miniszterelnök, ezúttal a Front képviselőivel. „Kiengedjük a letartóztatottakat, és a tűzparancsot kiadókat felelősségre vonjuk” – ígéri. A tömegben nagy az öröm. 

Az Opera teraszán a százezres tömeg nagy megelégedésére Temesvárt Románia első szabad, kommunizmustól mentes városává nyilvánítják. A lelőtt Caceu-testvérek szülei megtalálják a másik, eddig elveszettnek hitt lányuk holttestét a halottasházban, és a személyzet tiltakozása ellenére elviszik a testet hogy illő módon eltemessék.

A helyi katonaság nem tud mit tenni – a páncélozott járművekre fiatalok és nők másznak fel, végül az egyenruhások is integetnek a tömegnek. A téren nagyon sokan vannak, megjelennek a táblák a különféle gyárak neveivel. „Ma Temesváron, holnap az egész országban” – skandálják. Igazuk van: ezen a napon egy másik városban is elkezdődnek a tüntetések. A Temes megyei Lugos a második olyan település ebben a hullámban, ahol az emberek utcára mennek a diktatúra ellen.

Temesvár, Opera tér, 1989 december 20. (Fotó: ismeretlen/amatőr archív)

A nemzetközi sajtó is kezd felfigyelni a romániai eseményekre, a Szabad Európa Rádió után immár a világ nagy újságai is foglalkoznak azzal, hogy Temesváron lemészárolják azokat, akik felemelték a szavukat a diktatúra ellen. Este hétkor a diktátor újra megjelenik a televízióban, és arról beszél, este fél kilenckor egész Temes megyére kiterjeszti a szükségállapotot, és a végsőkig harcolni fognak a rend helyreállításáért. 

Olténia nagyobb városaiból, Craiováról, Calafatról, Caracalról és Băileşti-ből vonatok indulnak el az úgynevezett Hazafias Gárda tagjaival (ez a Munkásőrségnek felel meg Magyarországon – a szerk.), azt mondva nekik, hogy menniük kell rendet tenni a magyarok és a huligánok ellen. 

HIRDETÉS

A temesvári áldozatok eddigi mérlege: 72 halott, 300 sebesült. 

Eddig írásainkat elolvashatja ITTITTITT, ITTITTITT és ITT!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,453lájkolóTetszik
3,158követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Muszáj talpra állnunk – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács András Péterrel és Kónya Imrével. Digitális oktatás a zsákfalvakban. Hogy lapítják máshol a görbét? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ausztriában is vannak viták a személyes adatok kiadásáról

Kötelező lesz az üzletekben a maszk viselése, a mobiltelefonok adatainak követése is felvetődött nyugati szomszédunknál, ahol a környező országok közül a legsúlyosabb a járványhelyzet.

Hazudik a Századvég