A román elnök ismét a székelyföldi autonómia-tervezet támogatásával vádolta meg a szociáldemokratákat

A román elnök ismét a székelyföldi autonómia-tervezet támogatásával vádolta meg a szociáldemokratákat

Klaus Iohannis az Európai Néppárt 2017 október 19-i rendezvényén (Fotó: Európai Néppárt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Klaus Johannis román elnök hétfői televíziós beszédében ismét megvádolta az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy olyan törvénytervezeteket támogat, amelyek a Székelyföld autonómiájához vezetnek, jelentette az MTI. Az államfő erről hétfőn kora délután beszélt egy televíziós nyilatkozatban, amelynek központi témája a koronavírus-járvány elleni küzdelem volt.

A román elnök ugyan megjegyezte, a múlt heti fellépése nyomán a parlamentben a legnagyobb erőt képviselő PSD a felsőházban gyorsan megbuktatta Székelyföld területi autonómiájának törvénytervezetét. Ám hozzátette, hogy a szociáldemokraták a szenátus szakbizottságaiban támogatták a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kezdeményezését egy „párhuzamos közigazgatási törvénykönyv” létrehozására, „amely kötelezővé teszi a magyar nyelvet Erdély egyes területein”. Klaus Johannis szerint az efféle törvények „Székelyföld autonómiájához vezetnek”.

A román elnök durván nekiment Orbán Viktornak – videóval | Magyar Hang

A román államfő szerint a szociáldemokraták titokban „odaadják Erdélyt a magyaroknak”. A szenátus később nemet mondott a törvényjavaslatra, amely területi autonómiát irányozna elő a Székelyföldnek.

Ami az eredeti témát illeti, azzal kapcsolatban az államfő úgy nyilatkozott, Romániában nem hosszabbítják meg a március közepén kihirdetett, május 14-én lejáró rendkívüli állapotot, helyette veszélyhelyzet lép hatályba, hogy továbbra is meg lehessen hozni a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez szükséges óvintézkedéseket. Johannis a kormány tagjaival folytatott tanácskozását követő sajtónyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy a járvány nem múlt el, senki sem tudja, meddig fog tartani, és a polgárok magatartásán múlik, mennyire sikerül ellenőrzés alatt tartani a fertőzés terjedését. A rendkívüli állapot utáni időszakban ezért fokozatosan, a járványhelyzet függvényében, várhatóan kéthetente fognak az eddigi korlátozásokat enyhítő intézkedéseket hozni.

– Május 15-től, szigorú higiéniai és távolságtartási óvintézkedések közepette, megnyithatnak Romániában a fodrászatok, szépségszalonok, fogászati rendelők, és múzeumok. Nem lesz már szükség az előre megírt nyilatkozatban magyarázatot adni a lakhely elhagyására, de zárt térben és a közszállítási járműveken kötelező lesz a védőmaszk viselése. A vesztegzár alá helyezett településekre az enyhítések nem vonatkoznak – részletezte a román elnök. A települést továbbra is meghatározott esetekben – munkaügyben, egészségügyi ellátás, vagy egyéni sporttevékenységek miatt – lehet majd elhagyni, és továbbra is érvényben marad a – háromnál több emberre vonatkozó – gyülekezési tilalom. A hivatásos sportolók egy része bizonyos szabályok mellett újrakezdheti az edzéseket, de a sportlétesítményeket egyébként nem nyitják meg a nagyközönség előtt.