Immár hivatalos, Joe Biden másodjára is indul az elnöki posztért

Immár hivatalos, Joe Biden másodjára is indul az elnöki posztért

Joe Biden beszédet mond, miután az Egyesült Államok 46. elnökeként letette hivatali esküjét a törvényhozás washingtoni épületének, a Capitoliumnak a nyugati homlokzatánál tartott beiktatási ünnepségen 2021. január 20-án (Fotó: MTI/EPA/Pool/Jonathan Ernst)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joe Biden elindul a 2024-es elnökválasztáson – derül ki az amerikai elnök közösségi oldalain közzétett videóból. Az elnök már hónapok óta jelezte, hogy újraindulására készül, és már csak az volt a kérdés, hogy ezt mikor jelenti be. A felvételen a 80 éves vezető arról beszél, hogy a 2020-as választáshoz hasonlóan most is a demokráciáért és a szabadságjogok védelmében száll harcba. A választás tétje pedig az lesz, hogy a szavazók több vagy kevesebb szabadságot és jogot hagynak majd a következő generációra. 

„Amikor négy évvel ezelőtt indultam az elnökválasztáson, azt mondtam, hogy Amerika lelkéért vívunk csatát, és még mindig így van” – mondta Biden. „Ez nem az önelégültség ideje. Ezért indulok az újraválasztásért.” Majd hozzátette: „Fejezzük be ezt a munkát. Tudom, hogy képesek vagyunk rá”.

A Twitteren ezt írta a demokrata politikus: „Minden generáció számára eljön a pillanat, amikor ki kell állnia a demokrácia mellett. Ki kell állnia az alapvető szabadságjogaiért. Azt hiszem, most eljött a miénk. Ezért indulok az újraválasztásért az Egyesült Államok elnöki posztjára. Fejezzük be a munkát!” Ez utóbbi mondat feltehetően Biden választási kampányának szlogenje lesz.

 

Biden 80 évesen a valaha volt legidősebb elnöknek számít, a 2024-es elnökválasztás napján pedig 81, egy esetleges második ciklus végén pedig 86 éves lesz. Az elnök a jövő évi választásnak is Kamala Harris alelnökkel az oldalán vág majd neki. Rajta kívül eddig két demokrata politikus jelentette be, hogy indulni kíván a választáson: egyikük az önsegítő könyvek szerzőjeként és Oprah Winfrey korábbi spirituális tanácsadójaként ismert Marianne Williamson valamint a vakcinaellenes Robert F. Kennedy Jr., John F. Kennedy egykori elnök unokaöccse. Ez alapján úgy tűnik, Bidennek nem lesz fajsúlyos kihívója a párton belül az előválasztáson, de népszerűsége eléggé megkopott: a CNN arról ír, hogy a kora miatt is aggódnak a választók, és több gazdasági témában is kudarcot vallott, de egyes külpolitikai lépések – mint például a csúfos afganisztáni kivonulás – is megtépázták a népszerűségét. 

A republikánusoknál eddig négyen közölték, hogy versenybe szállnak: az éppen vád alatt álló Donald Trump volt elnök (aki talán még Bidennél is népszerűtlenebb), Nikki Haley volt amerikai ENSZ-nagykövet, Vivek Ramaswamy multimilliomos vállalkozó és Asa Hutchinson volt arkansas-i kormányzó .