Koalíciós botrány lett a székely himnusz énekléséből

Koalíciós botrány lett a székely himnusz énekléséből

A magyar jégkorong-válogatott mezei a ljubljanai divízió I/A vb-n (Fotó: Magyar Jégkorong Szövetség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Romániában koalíciós vitát váltott ki, hogy a ljubljanai divízió I/A jégkorong világbajnokságon a magyar és a román válogatott vasárnapi mérkőzése után a román válogatott székelyföldi tagjai a magyar válogatott tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az ukrajnai háború összefüggésében „tűrhetetlen provokációnak” nevezte a himnuszéneklést. Kijelentette: biztos benne, hogy a koalícióban megtárgyalják az ügyet.

Az ügyben megszólalt Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter, volt román szociáldemokrata miniszterelnök is, aki „gyalázatosnak” nevezte az esetet. Szerinte ez Románia és a románok iránti tiszteletlenség jele. Azt kérte a szakszövetségtől és Novák Eduárd sportminisztertől, hogy büntesse meg a játékosokat. Aki nem tiszteli Romániát, nincs mit keressen piros-sárga-kék mezben! – írta a miniszter a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

Adrian Cozma, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik alelnöke azt kérte Nicolae Ciuca miniszterelnöktől, váltsa le tisztségéből Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert, aki – a román sajtó közlése szerint – a nézőtér magyar szektorában nézte végig a mérkőzést. A politikus, aki korábban a Román Jégkorongszövetséget is vezette, a közösségi médiában tisztázta, hogy más román szurkolók is a magyar lelátóról nézték a meccset, tőle pár méterre egy román család a román válogatott mezét viselte – írja az MTI.