„Tiltakozunk a Putyin-párti szövetség ellen”

„Tiltakozunk a Putyin-párti szövetség ellen”

Márki-Zay Péter és Szymon Hołownia (Forrás: Márki-Zay Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Tiltakozunk a Putyin-párti szövetség ellen” címmel adott ki közös közleményt az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter és Szymon Hołownia lengyel politikus, aki függetlenként indult a tavalyi lengyel elnökválasztáson, és a harmadik helyet szerezte meg a 11 induló közül. Márki-Zay Péter csütörtökön az Európai Néppárt elnökével, Donald Tuskkal is találkozik.

A nyilatkozat tartalmáról közösségi média oldalán számolt be Márki-Zay Péter. Eszerint határozottan elítélték Jarosław Kaczyński, a Jog és Igazságosság vezetőjének és Orbán Viktor, a Fidesz elnökének azon terveit, hogy az Európai Parlament olyan frakciójához csatlakozzanak, „amelyek tagjai nacionalista és protekcionista cselekedeteikről ismertek, valamint bátorítják a Kremlin destabilizáló törekvéseit. Ezeknek a pártoknak az a céljuk, hogy gyengítsék az európai intézményrendszert és így aláássák a közös biztonságunkat. Ez mind a lengyel és a magyar nemzeti érdekek ellen valók.”

A héten sajtóhírek jelentek meg arról, hogy a Fidesz és a lengyel kormánypárt, a PiS európai parlamenti képviselői is csatlakoznak az euroszkeptikus, egyes megítélések szerint szélsőjobbos Identitás és Demokrácia európai parlamenti frakciójához. A Fidesz és a PiS az új frakcióban olyan pártokkal ülne együtt, mint a Matteo Salvini féle olasz Liga, az osztrák Szabadságpárt, Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése és a német AfD. 

Azonban – az olasz Le Reppublica információi szerint – úgy tűnik, hogy Salvini mégsem meg egy szombaton Varsóba. Az olasz lap szerint Salvini azért mondta le a részvételt, lengyel kormánypárt, a PiS mégsem akar csatlakozni, és továbbra is az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakcióban maradnának, melynek alapító tagjai. 

Novák Katalin családügyi miniszter sajtóérdeklődésre nem erősítette meg, de nem is cáfolta egyik hírt sem: annyit mondott, hogy „más tartalmú ellentétes híresztelésekkel szemben biztosíthatok mindenkit arról, hogy a Fidesz csak demokrata konzervatív pártokkal fog a jövőben is együttműködni. Célunk, hogy a nemzeti érzelmű, szabadságpárti, bevándorlásellenes, a hagyományos családi értékeket tisztelő embereknek minél erősebb képviselete legyen az európai döntéseknél”. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az Atv.hu kérdésére csak annyit közölt: „azt tudom megerősíteni, hogy Orbán Viktor szombaton Varsóban részt vesz az európai konzervatív pártvezetők munkaülésén”. 

Márki-Zay és Szymon Hołownia viszont arra szólította fel a közleményben Orbán Viktort és Jarosław Kaczyńskit, hogy „hagyjanak fel azon terveikkel, hogy egy Putyin-párti, Európa-ellenes szövetséghez csatlakozzanak”. – Magyarország és Lengyelország eddig is és továbbra is aktív tagjai akarnak maradni az európai közösségnek. Mivel regionális és globális szinten is számos veszély fenyeget minket, ezért mindkét országban stabilizáló szerepet kell betöltenie az Európai Unió működésében – írják a közös nyilatkozat Márki-Zay Péter által ismertetett részeiben.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje kétnapos lengyelországi útján szerdán többek között tárgyalt Varsó főpolgármesterével, RafaL Trzaskowskival, aki a Polgári Platform politikusaként lett a lengyel főváros polgármestere 2018-ban, a tavalyi elnökválasztáson pedig második helyezést ért el. Találkozott Bogdan Klich lengyel szenátorral, egykori honvédelmi miniszterrel, a Mindenki Magyarországa Mozgalom közleménye szerint ezen  találkozón is a „putyinista koalíció” volt a téma.

Csütörtökön többek között Donald Tuskkal, az Európai Néppárt elnökével is tárgyal Márki-Zay Péter Varsóban.

Márki-Zay Péternek nem ez az első külföldi útja miniszterelnök-jelöltként. Azt követően utazott Varsóba, hogy november közepén Brüsszelben találkozott vezető uniós politikusokkal, köztük Manfred Weberrel, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével, valamint november végén Pozsonyban megbeszélést folytatott Mikulás Dzurindával, az Európai Néppárt pártalapítványának vezetőjével, volt szlovák miniszterelnökkel. Az elmúlt hetekben számos diplomatával is tárgyalásokat folytatott Budapesten és Hódmezővásárhelyen, köztük a brit nagykövettel és az amerikai ügyvivővel is.