Lengyel lap: Orbán kampánystratégiáit hibáztatják a PiS veresége miatt

Lengyel lap: Orbán kampánystratégiáit hibáztatják a PiS veresége miatt

A Polityka cikke. (Képernyőfelvétel: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes cikk jelent meg pénteken a lengyel Polityka című lapban „Hogyan segítettek Orbán tanácsadói a PiS-nek elveszíteni a választást, és ki hozta be őket?” címmel. Az írásból kiderül: a vereséget a PiS köreiben többen a Magyarországról érkezett kampánystratégák nyakába varrják.

A lap online cikkéből László József blogján olvasható hosszabb fordítás, amelyben PiS-közeli források azt állítják: „a PiS-ben számvetés és a vereség után kölcsönös vádaskodás folyik. A választási stáb tagjai és a párt frakciója egymást teszik felelőssé a kampányért. Nevek hangzanak el, köztük olyanoké is, akik Orbán Viktor magyar miniszterelnök tanácsadói. Több, a PiS választási stábjához köthető forrásból is hallottuk, hogy Orbán Viktor politikai és kampánytanácsadói sokat szóltak bele a kampányba. (…) Június végén kezdtek kirajzolódni az Orbán tanácsadói által szajkózott elképzelések. Bár hivatalosan soha nem jelentek meg a Nowogrodzskában tartott megbeszéléseken, informátoraink szerint nagy hatással voltak arra, hogyan alakult a kampány. – »Azt csináltak, amit akartak, Bielan és Morawiecki emberei pedig azzal érveltek, hogy segítenek nekünk a harmadik ciklus megszerzésében« – mondta a stáb beszélgetőpartnere. – Azt állították, hogy elég azt átültetni a stratégiánkba, ami nekik bevált, és máris meglesz a győzelem. Csak nem vették figyelembe a lengyel választási sajátosságokat és a közhangulatot.”

A cikk arra is kitér, hogy az új kabinetfőnökkel és a magyarok befolyásával a háta mögött dönthetett úgy a Jog és Igazságosság Pártja (PiS), hogy megváltoztatja a korábban domináns kampánytémát. Az új mozgatórugó a „menekültek kényszerbetelepítéséről” szóló népszavazás volt. A PiS elnöke, Kaczyński a szejm emelvényéről jelentette be, hogy az október közepi választás napján tartják meg a referendumot is. A lap szerint magyar tanácsra indulhatott el a példátlan lejárató kampány Donald Tusk ellen is, de ez fordítva sült el: még jobban mozgósította az ellenzéki szavazókat, és az általa vezetett Polgári Koalíció a második helyen futott be.

A lap információi szerint a választások utáni hétfőn a stábgyűlésen és kampányösszegzésen Jarosław Kaczyński már megbékélt a vereségével. A lap úgy tudja, most sokan Kaczyński felelősségre vonását követelik: ő egyezett bele a felduzzasztott stábba, és maga is erősen hitt abban, hogy az Orbán tanácsadói által kínált megoldások meghozzák számára a sikert.