Macron találkozóra hívta Orbánt

Macron találkozóra hívta Orbánt

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Emmanuel Macron francia elnök (j3) kezet fog, mellettük Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) a V4+Franciaország egyeztetésen az EU rendkívüli csúcsértekezlete előtt Brüsszelben 2019. május 30-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Emmanuel Macron francia elnök a hét végére meghívta Párizsba Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy személyesen győzze meg Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásának decemberi napirendre tűzéséről – számolt be róla a Politico hírlevele, amelyet a 444.hu szemlézett.

A lap és a Bloomberg is arról számolt be, hogy hétfőn Orbán levelet írt Charles Michelnek, amelyben azt kéri az Európai Tanács elnökétől, hogy vonja vissza döntését, és vegye le a decemberben esedékes uniós csúcs napirendjéről Ukrajna csatlakozási tárgyalását. – Vannak várakozások, melyek szerint az Európai Tanácsban döntés születhet az ukrán EU-csatlakozáshoz szükséges tárgyalások megkezdéséről. A politikai és technikai előkészületek jelenlegi állapota alapján ezek a várakozások megalapozatlanok – olvasható az Orbán Viktor által jegyzett levélben. Az uniós nagykövetek kedden ülnek össze, hogy megvitassák a napirendi pontokat, amelyek között szerepel annak eldöntése, hogy megkezdjék-e a csatlakozási tárgyalásokat Moldovával és Ukrajnával.

A Politico hírlevele egy uniós diplomatára hivatkozva azt írja, hogy „27 tagországból 26 továbbra is kész a tárgyalások megkezdésére.” Michel a Politico szerint a tervezettnél korábban, csütörtökön tér vissza Brüsszelbe, addig nem lép az ügyben. Az elnök a kínai-uniós csúcson vesz részt Pekingben, ahonnan nincs biztonságos telefonösszeköttetés Európával. A lap francia és brüsszeli forrásai közül többen azt valószínűsítik, hogy Orbán csak alkudozik, és még több uniós forrás felszabadítását próbálja meg kikényszeríteni a maga módján. Egy anonimitást kérő diplomata kiemeli, hogy korábbi levelével ellentétben Orbán ezúttal nem emelt szót az ukránoknak ígért biztonsági garanciákkal és az orosz szankciókkal szemben sem, ami szerinte alkukészségre utal. Annak megítélésében nincs egyetértés, hogy a magyar kormányfő belemegy-e a tárgyalások megnyitásába, de az elemzők arra számítanak, valamilyen, legalább rövidtávon érvényes támogatást valószínűleg kész megszavazni Ukrajnának. A források kiemelik, hogy az osztrákok is vonakodnak: szerintük akkor lehet csak megkezdeni az ukránokkal a tárgyalást, ha Bosznia és Hercegovinával is elindítják a folyamatot.