Marokkói földrengés: már közel 2500 halálos áldozatról tudni

Marokkói földrengés: már közel 2500 halálos áldozatról tudni

Túlélők és áldozatok után kutatnak a földrengés sújtotta marokkói Azizmiz településen, Marrákestől délre 2023. szeptember 10-én. A szeptember 9-re virradó éjjelen pusztító, 7-es erősségû földmozgás fészkét Marrákestől mintegy 70 kilométerre, délnyugatra mérték (Fotó:
MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfő délutáni adatok szerint már csaknem 2500 áldozatot számlál a pénteki marokkói földrengés. A BBC összefoglalója a szerint a túlélők utáni kutatás folytatódik, a mnetőalakulatok azon fáradoznak, hogy munkagépeket vigyenek a katasztrófa sújtotta területekre, míg egyes helyeken puszta kézzel és lapátokkal láttak neki a mentésnek a helyiek. Az Atlasz-hegységben számos elszigetelt települést döntött romba a földrengés, a mentés ezeken a helyeken jelenti a legnagyobb kihívást.

Korábbi közlések szerint a péntek esti földrengés után csapdába esett emberek kimentésére csak korlátozott idő áll rendelkezésre, az első napok pedig kritikus fontosságúak. Rengeteg gyenge alapokon álló lakóház omlott össze, és főleg Marrákes esetében a történelmi jelentőségű épületek, műemlékek is masszívan megsínylették a földrengést. Szemtanúk beszámolói szerint Marrákesben különösen a fallal körülvett óvárosban, Medinában látni a pusztítás nyomait: évszázados épületek omlottak össze, nagy a törmelék és a vörös por.

Magyar segítség a helyszínen

A földrengés sújtotta országba magyar segítség is érkezett: vasárnap éjszaka érkezett a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) küldöttsége, akik hétfőn elkezdték humanitárius segítségnyújtó tevékenységüket az Atlasz-hegység területén, a földrengés epicentrumában. A szolgálatukhoz magyar önkéntesek is csatlakoztak a helyszínen – olvasható közleményükben. Arról is írtak, az Atlasz-hegység lábánál fekvő városnak vannak viszonylag épen maradt részei is, azonban a földrengés nyoma látható a városképen. – Épületek dőltek össze vagy szenvedtek kárt szerkezetükben, valamint rengetegen éjszakáztak a parkokban, utcákon, mert nem mernek visszamenni otthonaikba. A segítségnyújtás leggyorsabb formáját választva az MRSZ munkatársai Marrákesben megvásárolták a legszükségesebb élelmiszereket, így például kenyeret, bébiételt, konzerveket és ivóvizet, melyeket még ma eljuttatnak az Atlasz-hegység területére, amely területileg a földrengés epicentruma volt.

A szolgálathoz ráadásul magyar segítség is csatlakozott: vasárnap éjszaka jelentkezett a Magyar Református Szeretetszolgálatnál Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park igazgatója, aki kollégáival együtt éppen egy nemzetközi konferencián vesz részt Marokkóban. Péntek éjszaka a helyszínen élték át a földrengést, mindannyian jól vannak, és a híradásokból értesültek arról, hogy az MRSZ csapata Marrákesben tartózkodik, így hétfőn önkéntesként csatlakoztak a szolgálathoz.

Címkék: Marokkó, földrengés