Megszólalt Prigozsin, de nem árulta el, hogy hol van

Megszólalt Prigozsin, de nem árulta el, hogy hol van

Jevgenyij Prigozsin (középen) és Wagner-zsoldosai az oroszországi Rosztov városában egy 2023. június 24-én kiadott videón (Forrás: Telegram/Greyzone)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat esti visszafordulása, majd eltűnése óta először szólalt meg Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoscsapat tulajdonosa hétfő délután, mikor is egy tizenegy perces hangfelvételt tett közzé.

Beszédében a CNN beszámolója szerint azt állította, hogy erőinek Moszkva felé vonulásával az volt a célja, hogy megakadályozzák a Wagner „megsemmisítését”, és „bíróság elé állítsák azokat, akik szakszerűtlen tevékenységükkel rengeteg hibát követtek el a különleges katonai művelet során”. Azt mondta, nem Putyint vette célba, amikor kijelentette, hogy csapatai Moszkva ellen fognak vonulni: „Nem azért vonultunk, hogy megdöntsük Oroszország vezetését” – fogalmazott. Állítása szerint ezért, és a vérontás elkerüléséért fordultak vissza Moszkva előtt. Hozzátette: „Sajnáljuk, hogy kénytelenek voltunk a légierőre csapásokat mérni, .. de ezek a repülőgépek bombákat dobtak le és rakétacsapásokat indítottak”.

Prigozsin szerint a menet akkor állt meg, amikor a különítmény „felderítést végzett a területen, és nyilvánvaló volt, hogy abban a pillanatban sok vér fog folyni. Úgy éreztük, hogy elegendő volt demonstrálni, hogy mit fogunk tenni”. „Ekkor Lukasenka kezet nyújtott, és felajánlotta, hogy a Wagner további működésére megoldást talál" – tette hozzá. Azt is mondta, hogy a Wagner csoport kategorikusan ellenezte július 1-jei bezárásáról és a védelmi minisztériumba való beolvasztásáról szóló döntést. A parancsnokok elutasították a kérést, hogy az orosz védelmi minisztériummal szerződést kössenek – teszi hozzá.

A BBC kiemelte, hogy figyelemre méltó, hogy Prigozsin nem árulta el, hol tartózkodik a Telegramban megosztott videóüzenetében. A hírek szerint az alku részeként beleegyezett, hogy Fehéroroszországba megy.

A lázadás lehetséges következményeit ebben a cikkünkben elemeztük.