Németország kiutasított 40 orosz diplomatát és állami felügyelet alá vette a Gazprom helyi cégeit

Németország kiutasított 40 orosz diplomatát és állami felügyelet alá vette a Gazprom helyi cégeit

Fotó: Gazprom / Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemkívánatos személynek minősítették és kiutasították Németországból a berlini orosz nagykövetség 40 diplomatáját – közölték hétfőn Berlinben.

Annalena Baerbock külügyminiszter közleménye szerint az orosz megszállás alól felszabadított ukrajnai Bucsából érkező képek „az orosz vezetés és a propagandáját követők hihetetlen brutalitásáról, minden határt átlépő pusztítási szándékáról tanúskodnak”. Hozzátette, hogy „hasonló képektől kell tartanunk sok más, az orosz csapatok által megszállt ukrajnai településről is”.

Kifejtette, hogy szembe kell szállni ezzel az embertelenséggel, és világossá kell tenni, hogy „kiállunk a szabadságunkért, és készen állunk megvédésére”. A kormány ezért úgy döntött, hogy nemkívánatosnak nyilvánítja az orosz nagykövetség diplomáciai személyzetének jelentős számú tagját, akik „nap mint nap a szabadságunk, a társadalmunk kohéziója ellen dolgoztak itt Németországban”.

Állami felügyelet alatt a német Gazprom

Azt is bejelentették ma, hogy állami felügyelet alá helyezik Németországban a Gazprom orosz állami energetikai társaság helyi leányvállalatait. Robert Habeck alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter elmondta, hogy a Gazprom Germania vállalatcsoportot a közbiztonság, a közrend és az energiaellátás fenntartása érdekében átmenetileg a hálózatos iparágak működését felügyelő szövetségi hatóság (Bundesnetzagentur) fennhatósága alá helyezik.

A Gazprom Germania földgázkereskedelmi, földgázszállítási és földgáztározó-üzemeltetési tevékenysége révén a kritikus infrastruktúrával foglalkozó cégek közé tartozik, kiemelt jelentősége van Németország földgázellátásában, állami felügyelet alá helyezése pedig „sürgetően szükséges” – mondta a miniszter.

A hatósági felügyelet egyelőre szeptember 30-ig tart. A Bundesnetzagentur meneszthet és kinevezhet vezetőket, és meghatározhatja a menedzsment tevékenységét. A minisztériumi rendeletről szóló közleményükben kiemelték, hogy „Németország és Európa érdekében” működtetik a vállalatcsoportot.

Német sajtóértesülések szerint a kormány azzal vádolja a Gazprom Germaniát, hogy tározóit nem üzleti céllal üzemelteti, hanem azért, hogy minél súlyosabb legyen a földgázellátási helyzet Németországban. A cégcsoport azzal is próbálkozott, hogy megelőzze az állami felügyelet alá vételt, ezért igyekezett átadni egy 226 millió euró értékű tulajdonrészt egy szentpétervári székhelyű szervezetnek.

A Gazprom Germaniához tartozó földgáztározók kapacitása nagyjából 5 milliárd köbméter, ez a teljes németországi kapacitás mintegy ötöde. A tározók töltöttsége 2021 áprilisa óta tartósan 10 százalék alatt van. A németországi gáztározók összesített kapacitása 23 milliárd köbméter – az EU teljes gáztározói kapacitásának nagyjából 25 százaléka –, ezzel Németország a negyedik helyen áll a világ országainak tárolókapacitás alapján megállapított rangsorában, az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország után.

(MTI)