Novák aláírta a törvényt, amely az uniós 10 milliárd euró folyósításának egyik feltétele lehet

Novák aláírta a törvényt, amely az uniós 10 milliárd euró folyósításának egyik feltétele lehet

Novák Katalin (Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Teljesült az uniós források felszabadításának egyik előfeltétele, miután a Magyar Közlönyben megjelent az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy a bírák mindenféle korlátozás nélkül az Európai Bírósághoz fordulhassanak előzetes döntéshozatalért – írja a 24.hu. Felidézték, Brüsszelben erre vártak, és mostantól igaz, amit Orbán Viktor mondott, hogy az uniós pénzek részleges feloldásáért már nincs érdemi teendő.

A hivatalosan az egyetemek és a kutatóintézetek, valamint a gazdaság összekapcsoltságának erősítéséhez szükséges egyes törvények, továbbá egyes felnőttképzési és kulturális tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabállyal ugyanis az Országgyűlés a büntetőeljárás szabályait is átírta. A salátatörvény most vált hivatalossá Novák Katalin aláírásával. Az érintett paragráfus ugyanakkor a törvény hatálybalépését követő 61. napon lép hatályba.

Korábban az Európai Bizottság egyetértésével módosították a büntetőeljárásról szóló törvényt. A magyar kormány érvelése szerint már az egyértelműen rögzítette, hogy nem hozható olyan döntés, amely felülvizsgálja az Európai Unió Bírósága elé előzetes döntéshozatal iránti kérelmet terjesztő határozat jogszerűségét. E módosítás elfogadása után Brüsszel mégis azt kérte, hogy a büntetőeljárásban alkalmazandó szövegrészt töröljék, mert félreértésre adhat alapot, hogy az előzetes döntéshozatalt csak büntetőjogi tárgyú uniós jogi aktusoknál lehet kérni. Bár a magyar érvelés szerint a törölni kért szövegrész alapján sem lenne alapja a szűkített értelmezésnek, azért, hogy a puszta lehetősége se vetődhessen fel annak, hogy korlátozáshoz vezethet, törölték azt. Az Európai Bizottság igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatos másik kifogása, ami az uniós pénzek kifizetését érintette, a bírósági ügyvitel szabályait érintette, amit a minap az igazságügyi miniszter orvosolt egy rendeletben.