Növekszik az aggodalom a kínai Evergrande adóssága miatt

Növekszik az aggodalom a kínai Evergrande adóssága miatt

Cégtábla a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport hongkongi székháza bejáratánál 2021. szeptember 14-én. A válallat előző nap bejelentette, hogy szeptemberben várhatóan jelentősen csökkeni fognak az eladásai. Az Evergrande jelenleg a világ legeladósodottabb cége. MTI/EPA/Jerome Favre

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az újév egyik nagy kérdése, mekkora hullámokat vet a kínai Evergrande társaság egyre mélyülő adósságválsága, magával rántja-e a világgazdaságot vagy sem - írja a BBC. Az Evergrande Kína második legnagyobb, ingatlanfejlesztéssel foglalkozó gigacége, amely 2018-ban még a világ legértékesebb ingatlanvállalata volt, tavaly óta azonban mélyrepülésbe kezdett. A céghez több mint 1300 építési projekt kapcsolódott Kína közel 300 városában, tulajdonosa a társaság felfutásának köszönhetően a kínai üzleti elit egyik leggazdagabb tagja lett.

Az éveken át tartó féktelen bővülést követően a cég tavaly megtorpant, nem kis riadalmat okozva befektetői körökben. A legfrissebb hírek szerint az elmúlt napokban újból felfüggesztették a hongkongi tőzsdén a részvényeivel való kereskedést, a cég készpénzt próbált szerezni, hogy hitelezőit kifizesse. Mostanra több mint 300 milliárd dolláros adósságot halmoztak fel, a részvények 2021-ben elvesztették értékük csaknem 90 százalékát.

Az Evergrande vezetői azonban titkolóznak, az adósságválság részleteiről nem osztanak meg információkat. A vezetők a közelmúltban annyit közöltek pénzügyi helyzetükről, hogy az "nem ideális". Ugyanakkor megerősítették, december 30-án utasítást kaptak a hatóságoktól, hogy a Hajnan tartománybeli Danzhou városában bontsanak le 39 félig elkészült épületet, amelyeket jó eséllyel nem tudnának befejezni. Az Evergrande 81 milliárd jüant költött a szigeten, ennek eredményeként 60 ezer otthon épült volna. 

A cég egyre mélyülő válsága számos szakértő szerint kísértetiesen hasonlít az egyesült államokbeli Lehman Brothers 2008-as csődjére. A világ vezető brókercégének összeomlása a katasztrófa szélére sodorta a nemzetközi pénzügyi rendszert, pánik tört ki a Wall Street-en és ehhez kapcsolják a világgazdasági válság kitörését. A Lehman Brothers csődje által beindult láncreakciót az Egyesült Államokban és a világgazdaságban is csak jelentős állami támogatással sikerült megállítani. 

Hozzáértők szerint azonban Peking nem tervez hasonló lépéseket, sőt a BBC tudósítója szerint a cég vergődése megfelel a kínai vezetés akaratának. A kormány ugyanis ezzel akar üzenetet  küldeni: az ágazat korábbi, korlátlan bővülése nem fenntartható, illetve nem akarják megmenteni az Evergrande milliárdos alapítóját sem. Ez ugyanis ellentétes lenne a kínai elnök, Hszi Csin-ping jóléti politikájával, a javak igazságosabb elosztásának gondolatával. Ugyanakkor arra is próbálnak figyelni, hogy az Evergrande ne okozzon a Lehman Brothers csődjéhez hasonló világgazdasági sokkhatást, így a cég zárt ajtók mögötti lassú átszervezésével, feldarabolásával, az adósságállomány átütemezésével próbálkoznak.