Sikerre vezethet-e az orosz „húsroham”?

Sikerre vezethet-e az orosz „húsroham”?

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) látogatást tesz a frontvonalon fekvő kelet-ukrajnai Avgyijivkában 2023. december 29-én. Avgyijivkát az orosz erők hónapok óta ostromolják és próbálják körülzárni (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vészjósló forgatókönyvek jelentek meg a napokban a nyugati sajtóban Avgyijivikáról, vagyis arról a donyec-medencei városról, amit az utóbbi időben egyre többen neveznek a „második Bahmutnak”. A településért ugyanis óriási küzdelmet vív az orosz és ukrán hadsereg, aminek már most rengeteg áldozata van. A hatalmas veszteség egyik oka, hogy az oroszok eddig hasonló taktikával támadtak, mint Bahmutnál, vagyis újabb és újabb emberhullámokkal próbáltak betörni a városba. A „húsrohamnak” is nevezett módszer azonban lassan mégis csak sikerre vezetett, ugyanis Avgyijivka déli védelmi vonalát a hétvégén áttörték az oroszok.

A felvételek szerint a déli front átszakítása után az orosz haderő benyomult a városba, az ukránok viszont nyugatról indítottak ellentámadást, hogy feltartóztassák a behatolókat. Az oroszok célja ugyanis egyértelmű: bekerítéssel kell elfoglalni Avgyijivkát, hogy a városi harcokban minél kevesebb embert veszítsenek. A jelek szerint azonban az ukránoknak eszében sincs feladni a várost, amiért annyit küzdöttek.

Avgyijivka jelentősége persze az oroszok szempontjából érthető. Miután 2014 áprilisában az orosz szeparatisták elfoglalták a várost, az ukrán erők azonnal ellentámadást indítottak a település visszavételéért. Avgyijivka ezután rendkívül fontossá vált mindkét fél számára, mert a város csupán néhány kilométerre fekszik Donyeck városától, vagyis a megye székhelytől, ami az oroszok fő bázisa lett. Donyecket így könnyen elérték az ukrán rakéták, de Donyeckből is gyakran lőtték az oroszok az ukrán kézben maradt várost. 2016-tól aztán az ukrán hadsereg munkához látott és hatalmas erődítményt épített az ipari övezet területén. Ezzel elvágták egymástól a Donyecket és Horlivkát összekötő útvonalat, ami számos nehézséget okozott a szakadároknak (ebben az időben már mindkét várost bevették az oroszok). 2017-ben aztán kiújultak a harcok: a konfliktus legintenzívebb szakaszában 5 ezerre csökkent a háború előtt még 40 ezer lelket számláló város lakossága, azonban Avgyijivka lakóit mégsem lehetett megtörni. Mivel az ukránok meg tudták tartani a védvonalaikat, a lakosság lassan visszaköltözött, igaz, már csak 30 ezren maradtak a városban.

„Csak mennek és meghalnak”

Az orosz invázióval Avgyijivka újra felértékelődött. Az igazán véres harcok múlt év október 10-én kezdődtek, miután az oroszok már látták, hogy a nyáron elkezdett ukrán ellentámadás kifulladt az ország déli területein. Most már az orosz tüzérség páncélosokkal és katonai helikopterekkel támadták a város északi és déli részét, nem titkolva, hogy fő céljuk a bekerítés. Az oroszok elsősorban az északi szárnyon, Krasznohorivka mellett szenvedtek el súlyos veszteségeket, ami miatt még az orosz katonai bloggerek is kritikával illették az orosz katonai vezetést.

A CNN jóvoltából ráadásul most kiderült, hogy az oroszoknak rendkívül nehéz körülmények között kell harcolniuk. Egy az amerikai hírcsatornának nyilatkozó ukrán mesterlövész szerint az oroszok újabb és újabb „hústámadásokat” indítanak a város ellen, neki pedig úgy tűnik, hogy az embereknek nincs is konkrét feladata, csak mennek és meghalnak. A halottaikat aztán az oroszok még csak el sem szállítják, azok ott fekszenek most is megfagyva a csatatéren. Egy ukrán drónos egység parancsnoka emellett arról beszélt, hogy naponta 40-70 orosz katonát is meg tudnak ölni a drónjaikkal, azonban az oroszok másnapra megújítják az erőiket és tovább támadnak. És bár a 110. gépesített dandár ilyen módon már legalább 1500 oroszt ölt meg, a rohamoknak nem szakad vége.

Nő az orosz nyomás

Avgyijivkánál azonban az ukránoknak sincs könnyű dolga, mivel a -22 fokos hőmérsékleten a fegyvereik sokszor nem működnek. De ennél is nagyobb problémát okoz, hogy Ukrajnának nincs elég fegyvere és felszerelése, hogy sikeresen feltartóztassa az orosz rohamokat. A CNN által megszólaltatott ukrán parancsnok szerint ezért a drónkezelőiknek jobbnak és találékonyabbnak kell lenniük az oroszoknál, amit mostanra el is sikerült érniük.

Csakhogy az élőerő biztosítása továbbra is kulcskérdés maradt, ami miatt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég arról beszélt, hogy félmillió új katonára lenne szükség. És bár a tömeges mozgósítás egyelőre várat magára, aligha kétséges, hogy hamarosan újra elő kell venni ezt a kérdést.
Ami a legújabb fejleményeket illeti, az ukránok legutóbb arról számoltak be, hogy ki sikerült szorítaniuk az oroszokat a városból, azonban – tekintettel a folyamatosan növekvő orosz nyomásra – ez az eredmény aligha lesz tartós. Az elemzők ezért arra számítanak, hogy Avgyijivka védői rendkívül nehéz heteknek néznek elébe.

Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy Avgyijivka esetleges elfoglalása aligha lenne nagy hatással az ukrajnai háború menetére, hiszen az oroszoknak még vagy tucatnyi, hasonlóan megerősített várost kellene elfoglalniuk a megyében. Számukra Avgyijivka elfoglalása inkább azzal az előnnyel járna, hogy csökkenne a Donyeck városára mért ukrán csapások száma, létrejönne az összeköttetés Donyeck és Horlivka között, és talán morálisan erősítené az orosz katonákat egy újabb győzelem. Ehhez azonban még rengeteg húsrohamra lesz szükség, amelyek különösen nagy mértékben növelik az orosz emberveszteségeket.