Szerbia választott: Vucic abszolút többséget szerezhetett

Szerbia választott: Vucic abszolút többséget szerezhetett

Szavazó az előrehozott szerbiai választásokon Belgrádban 2023. december 17-én (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Befejeződött az előrehozott parlamenti, tartományi, illetve önkormányzati választás Szerbiában, így az egész ország izgatottan várja már az eredményeket. Mint elemző cikkünkben megírtuk, a szakértők arra számítanak, hogy a Szerb Haladó Párt (SNS) kapja a legtöbb szavazatot, ám csak a Szerb Szocialista Párttal (SPS) és a Vajdasági Magyar Szövetséggel (VMSZ) lesz képes kormányt alakítani.



Lapunk a Demokrata Párt (DS) pártközpontjában várja az eredményeket, ami a Szerbia az erőszak ellen nevű választási koalíció tagja. A pártközpontban Branimir Jovancicevic, a párt alelnöke nyilatkozott a helyszínen nekünk, aki elmondta: a kampány során az ellenzék óriási hátrányban volt, mivel az SNS rendkívüli erőfölénnyel rendelkezett. Így hatalmas nyomást gyakoroltak a közszektorban dolgozókra, hogy menjenek el szavazni, és a voksukat adják a szerb haladókra. Másrészt a médiában is hatalmas erőfölény érvényesült, mivel a független média elérése mindössze tizede a teljes eléréshez képest. Harmadrészt pedig a nap során számos visszaélés történt, amire a pártban előre számítottak. Így például a Stark Arénánál azzal találkoztak, hogy a Boszniából érkező szavazókat szavaztatták meg. Jovancicevic szerint azonban Belgrádban az ellenzék még viszonylag jól tudta ellenőrizni a szavazást, vidéken sokkal több visszaélés történt. A politikus arra számít, hog0y az ellenzéki pártszövetség meg tudja nyerni a belgrádi önkormányzati választásokat, de nincs kétsége afelől, hogy országosan a haladók fognak győzni. Ugyanakkor a politikus biztos abban, hogy az SNS összeomlása már elkezdődött, akármi is lesz ma az eredmény.

Ana Brnabic szerb kormányfő azonban arról beszél, hogy éppen az ellenzék követett el visszaélést, erre bizonyítékként azt hozta fel, hogy olyan személy is szerepelt a választói listájukon, aki már egy hónapja meghalt. Brnabic emellett arról is beszélt, hogy egyedül Vajdaságban,33Hódságon került sor incidensre a mai napon. A politikus szerint az SNS Belgrádban is többséget szerzett az önkormányzati választásokon, így ők adhatják a főváros következő polgármesterét. Hozzátette a választáson az SNS szerzett a legtöbb szavazatot, utána a Szerbia az erőszak ellen következett, míg a harmadik helyet a szerb szocialisták (SPS) szerezhették meg.

Megérkeztek az első adatok az eredményekről. A szavazatok 71 százalékos feldolgozottságánál a szerb haladók a szavatok 46,2 százalékát szerezték meg, míg a Szerbia az erőszak ellen 23,7 százalékon áll. A szocilistáék azonban a szavazatok mindössze 6,6 százalékát szerezhették meg, ami jelentős visszaesés a múlt évi eredményükhöz képest (akkor Ivica Dacic pártja a szavazatok 11,8 százalékát zsebelte be). A mostani állás szerint a szélsőjobboldali NADA választási koalíció (4,8 százalék), illetve a 6 (4,8 százalék) nevű szélsőjobbos lista is be fog jutni a szkupstinába, vagyis a szerb parlamentbe. Nem valószínű ugyanakkor, hogy ilyen szerencsés lesz a szélsőjobboldali Zavetnici és a Dveri választási koalíciója, ami a jelenlegi állás szerint a szavazatok mindössze 2,8 százalékát tudhatja magának, ami kevés a 3 százalékos bejutási küszöb átlépéséhez. A VMSZ jelenleg 1,7 százalékon áll, ami a szerbiai választási törvény szerint annak ellenére is bejutó helyet biztosít, hogy a párt az általános bejutási küszöb alatt marad (ez 6 mandátumot jelent a parlamentben). Nincs sok oka az örömre a Szerb Radikális Pártnak (SRS), ami a jelenlegi állás szerint a szavazatoknak csupán a 1,5 százalékát szerezte meg.

Megszólalt az eredmények ismeretében Aleksandar Vucic, aki szerint Belgrádban ők szerezték meg a legtöbb szavazatot, Vajdaságban pedig abszolút többségbe kerültek. A szerb államfő szerint a párt kiemelkedően sok szavazatot kapott a koszovói szavazóktól, ahol a Szerbia az erőszak ellen mindössze 5 százalékot szerzett (a koszovói szerbek nem szavazhattak Koszovóban, így a nap folyamán Belső-Szerbiába utaztak voksolni). Vucic szerint a haladók belgrádi listája szerepelt a legjobban a fővárosban, ami után a Szerbia az erőszak ellen listája következik, amit a szocialisták követnek a sorban.

Megszólalt lapunknak a Demokrata Párt központjában Zoran Lutovac, a párt elnöke is, aki korábban arra számított, hogy 25 százalékot is szerezhetnek a választásokon. A pártban azonban mégsem csalódottak, mert pontosan tudták, hogy ilyen visszaélések mellett nem számíthatnak jobb eredményre. Lutovac szerint a Szerbia az erőszak ellen nevű ellenzéki esernyőszervezet a parlamentben több frakciót is fog alakítani, aminek a fő oka az, hogy úgy jóval több időt kapnak a megszólalásra, mintha egy frakcióba tömörülnének.

A szerb elemzők az eredmények ismeretében azt mondják, hogy a mostani választások nagy vesztesei a szocialisták, míg a legnagyobb meglepetést a Mi—Glas iz naroda jelenti, ami könnyűszerrel átlépte a parlamenti küszöböt.