Ukrajnáról tárgyalnak az EU-tagországok védelmi miniszterei Prágában

Ukrajnáról tárgyalnak az EU-tagországok védelmi miniszterei Prágában

Jana Černochová, cseh védelmi miniszter (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország Ukrajna elleni támadása a legfontosabb témája az EU-tagországok védelmi miniszterei informális találkozójának, amely kedden kezdődött Prágában – adta hírül az MTI.

A miniszterek megvitatják, milyen hatással van az ukrajnai háború az EU tagországainak biztonságára, illetve hogyan tudnának segíteni a megtámadott országnak, elsősorban fegyverek szállításával és katonai kiképzéssel. Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője vezetésével a védelmi miniszterek megtárgyalják egy kiképző misszió létrehozásának feltételeit is az ukrán katonák számára – mondta Jana Cernochová cseh védelmi miniszter a találkozó előtt újságíróknak.

Borrell szintén a tárgyalások előtt nyilatkozva arra az álláspontra helyezkedett, hogy az ukrajnai helyzet nem javul, ezért továbbra is nagy szükség van Ukrajna támogatására. Az uniós diplomata bízik abban, hogy a prágai találkozón a kiképzési misszió létrehozása zöld jelzést kaphat. Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter kijelentette: felajánlja kollégáinak, hogy a kiképző központot Szlovákia területén hozzák létre. Azt mondta, hogy Pozsony és Prága már egy éve javasolta ilyen kiképző misszió létrehozását. Az informális tárgyalások Ukrajnával kapcsolatos részéhez videotelefonon keresztül Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter is csatlakozik. További napirendi pont az EU-beruházások hiányosságai a szervezet védelmi képességeinek növelésében. Napirenden lesz az afrikai helyzet is – jegyezte meg újságírók előtt Jana Cernochová.

Az Európai Unió tagállamai egységesek Ukrajna támogatásában, és ezt addig fogják folytatni, amíg arra szükség lesz – jelentette ki Borrell az uniós tagországok védelmi minisztereinek informális találkozója utáni sajtótájékoztatón. A védelmi miniszterek egyhangúlag egyetértettek azzal az elképzeléssel, hogy az EU „előkészítő lépéseket” tesz az ukrán katonák kiképzésének bebiztosítására. Borrell megjegyezte: ez nem döntés a kérdésben, mert az informális találkozókon nem hozhatnak döntéseket.

Borrell szerint az informális találkozó résztvevői foglalkoztak az ukrajnai orosz invázió gazdasági következményeivel is. Rámutatott: Oroszország azzal, hogy megakadályozza az ukrán gabonaexportot, gyakorlatilag „túszul ejtett” több, elsősorban déli, afrikai államot. A probléma megoldásában az EU szorosan együttműködik az ENSZ illetékes szerveivel, és már sikerült bizonyos előrelépést elérni.

Az EU védelmi képességeinek megerősítése ügyében a szervezet szorosan együttműködik a NATO-val. A jövőben növekednek az erre fordítandó kiadások, és a beszerzéseket minél nagyobb mértékben koordinálni fogják a tagállamok. Az EU-tagországok védelmi minisztereinek tanácskozását azért tartották Prágában, mert ebben a fél évben Csehország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

A találkozón Szijjártó Péter is jelen van, bár ő a tanácskozás előtt más megközelítést alkalmazott. Arról beszélt, hogy „végre felejtsük el azokat a javaslatokat, amelyek a háború további eszkalálódásának veszélyével járnak, és végre koncentráljon Európa a béke megteremtésére”.

Címkék: Oroszország, Ukrajna, Prága, EU