Ultramodern amerikai vadászgépeket vesz Románia

Ultramodern amerikai vadászgépeket vesz Románia

Az amerikai légierő ötödik generációs szuperszonikus, többcélú F-35-ös vadászrepülőgépe (Fotó: AFP via Europress/Sri Loganat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ötödik generációs F-35-ös többfeladatú katonai vadászgépek beszerzéséről döntött kedden Románia Legfelsőbb Védelmi Tanácsa (CSAT) – értesült a G4Media. A CSAT szerint az F-35-ös repülőgépek fejlett szenzorok széles skálájával rendelkeznek, valós idejű titkosított információcserére képesek légi platformokkal és földi védelmi rendszerekkel egyaránt, valamint nagy pontosságú intelligens lőszerekkel vannak felszerelve, amelyek „lehetővé teszik a légi fölény elérését és fenntartását, ami előfeltétele a nemzeti légtérben a szuverenitás biztosításának és szükség esetén védelmének”.

Az elnöki hivatal szerint a védelmi tanács napirendje elsősorban a fekete-tengeri térség biztonsági helyzetére és a Romániára gyakorolt hatásokra összpontosított, a legújabb fejlemények tükrében. Ezek között kiemelték Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, valamint a Moldovai Köztársaságban zajló demokratikus folyamatot érintő külső beavatkozásokat. „Románia továbbra is határozottan, egységesen és hatékonyan lép fel szövetségeseivel és partnereivel együtt a biztonság és stabilitás előmozdítása érdekében a fekete-tengeri térségben – amely az euroatlanti biztonság szempontjából stratégiai fontosságú terület. A cselekvés alapvető mércéje továbbra is a nemzetbiztonság szavatolása, Ukrajna és a Moldovai Köztársaság támogatása pedig közvetlenül hozzájárul Románia biztonságának megerősítéséhez” – olvasható a közleményben.

Szerintük a Moldovai Köztársaság példátlan intenzitású és összetettségű hibrid destabilizációs akciók célpontja. A Tanács tagjai a keddi ülésen hangsúlyozták, hogy a kisinyovi hatóságok profin, demokratikus eszközökkel, felelősségteljes módon kezelik ezeket az akciókat.

Címkék: Románia, F-35