Kezdőlap Kultúra Végleg elment...

Végleg elment Paff, a bűvös sárkány…

Azt hittük, örökké élni fog, aki Paff a bűvös sárkánnyal gyermekek sokaságát – és velük a szüleiket – tette a zene, a country rajongójává. Ám a gyilkos kór, amely 2017 őszén megtámadta a szervezetét, őt sem kímélte.

HIRDETÉS

Orbán Józsi, mert mindenki így hívta, legendás zenekarát, a 100 Folk Celsiust 1976 nyarán alapította meg Littvay Imre, Balla Gábor és Somogyi Tibor társaságában. Noha rengeteg zenész fordult meg a hazai country egyik fellegvárának tartott együttesben, Orbán és Littvay mindvégig az állandóságot jelentette a zenekarban.

„Orbán Józsi a 100 Folk Celsius frontembere, hosszú, súlyos betegség után mától az égi zenekarban zenél tovább. Emlékét megőrizzük, nagyon fog hiányozni” – írta Littvay Imre, zenekarvezető barátja és zenésztársa halálát bejelentő közleményben.

Lányok szívében lakom

100 Folk Celsius Ohio c. albumából egy szép dal

Az együttes zenei stílusát főként a country és a bluegrass hangzása határozta meg. Orbán József énekes-dalszerzője volt a zenekarnak. Noha az amerikai kontinensen, a country hazájában számos sikert arattak, számos nemzetközi country-fesztiválon megfordultak, közel tízezer koncertet tartottak, ennek ellenére, ha felmerült a csapat neve itthon, mindenkinek egy dal jutott az eszébe: a Paff a bűvös sárkány feldolgozása.

Orbán Józsi immár végleg átköltözött Álomországba, míg itt szomorúan idézhetjük fel:

„… Többé nem kelt útnak eztán, így mondták a hírt.
Mert barát nélkül gyenge még a sárkány is,
Így Paff elbújt a barlangjába, s most híre hamva sincs.”

100 Folk Celsius: Paff, a bűvös sárkány

Child song Gyerekdal

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

24,197lájkolóTetszik
1,352követőKövetés
12,885feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Utolsó esély hadművelet – Magyar Hang-ajánló

Idei hetedik számunk jelenik meg február 15-én, pénteken. Keressék a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Kiemelt cikkek