HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra „Rólad nem ír...

„Rólad nem írhatok. Kirúgnának egyből”

HIRDETÉS

Csörren a telefonom. „Pápai Pici”. Rég hallottam a hangját. A másodperc alatt, amíg a zöld gomb felé tart jobb hüvelykujjam, átsuhan az agyamon: illett volna felhívnom néhány hete, amikor olvastam, hogy rövidfilmjét, a Varjúhájat beválogatták az A kategóriás montreali Filmfesztivál versenyprogramjába. Na, mindegy. Zöld gomb.

HIRDETÉS

– Helló, Pici, drága! Mi olyan fontos, hogy dicsfényfürdőd közben hívsz?
– Mi van?

– Montreálból hívsz, nem?
– Pesten vagyok.

– Nem most van az a filmfesztivál? Amire a filmedet beválogatták…
– De, az most van. Csak repjegyem nem volt.

– Ne baromkodjál már! Magyar rendező magyar filmje benne van a menő fesztivál versenyprogramjában és a filmalap vagy az Emmi nem vág hozzád egy repjegyet?
– Nem baromkodom. Írtam nekik, azt mondták, nem adnak. Mondtam, hogy oké, kérek kölcsön, és megveszem én, csak utófinanszírozzák. Nekem úgy is jó. Lett volna. Arra is nemet mondtak.

HIRDETÉS

Papai Pici: Varjúháj trailer

A Varjúháj főhőse egy kisfiú, aki anyukája betegségét és saját szorongását sötét, misztikus fenyegetésként éli meg, ami ellen egyedül ő veheti fel a harcot saját varázsereje segítségével. Apukája is retteg, hogy elveszítheti a feleségét, türelmetlen lesz a fiával és bezárkózik. Ahhoz, hogy segíthessenek azon, aki mindkettejük számára a legfontosabb, először egymáshoz kell utat találniuk…

– Szóval ha nyer a Varjúháj, nem tudod átvenni a díjat?
– Még mindig villámgyors a felfogásod.

– Még mindig édes vagy. Azért ez a sztori elég pitiáner. Kár, hogy nincs lap, ahova megírjam.
– Ja, igen, hallottam, hogy megszűnt a lapotok. Gáz.

– Az. Mondjuk Magyar Idők például van! Kulturális ügyekben nagyon topon vannak a srácok! Fordulj hozzájuk bizalommal.
– Röhögni fogsz, de van ott ismerősöm. Nemrég beszéltem vele. Azt mondja: „Figyu, rólad nem írhatok. Kirúgnának egyből.”

Szépíró vagyok, ez nem plágium! O. J. D. az Androméda-ködben

Noha az internet korában nehéz megállapítani, ki mit honnan vett át, egy biztos jel ennek ellenére is van, mégpedig ha más tévedése szerepel az ember szövegében.

– Fogadjunk, hogy azért nem, „mert liberális vagy”.
– Fenét vagyok bármi, tudod, hogy teszek a politikára, de azt mondja, annak tartanak. Szóval ráhibáztál. Hogy csináltad?

HIRDETÉS

– Látod, azért tudok én gyorsan is kapcsolni. Ha akarok. Semmi baj a felfogásommal. Ismerd el!
– Rendben, mágus!

– Na csak azért. De gondolom, nem emiatt hívtál.
– Nem, persze, hanem tudod, van az a…

Innentől nem tartozik másra. Ennyi viszont mindenkire tartozott. Ahogy a Varjúháj is. Szépségesen torokszorító 18 perc, túl minden elmebajos kultúrharcon. Film a felfoghatatlanra és elkerülhetetlenre is megoldást kereső, nyilvánvalóan elbukásra ítélt, de akkor is próbálkozó (kicsi) emberről. Felnőttségről és gyerekségről. Fontos félreértésekről. Szeretetről. Mindez olyan eleganciával, felesleges szószátyárkodás nélkül, hogy tényleg szorul a torok. Nagy kisfilm. Ha nyer, ha nem: gratulálok, Pici!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,394lájkolóTetszik
2,540követőKövetés
17,271feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A gyűlöletkeltés időpocsékolás – Magyar Hang-ajánló

Interjú Csukás Istvánnal és Pálinkás Józseffel. Mennyit ér egy élet? Tiborc beszámolója az Electrolux nyíregyházi gyárából. Keresse a Magyar Hangot, mostantól plusz négy oldalon!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„Ne legyél mártír” – erre kérték Brüsszelben Varga Juditot

Magyarországot megvédeni ment Brüsszelbe Varga Judit. Az igazságügyminiszter úgy véli, a hetes cikkely szerinti eljárás a bevándorláspárti liberális elit bosszúja.