Meghalt P. Szabó Ernő művészettörténész

P. Szabó Ernő (Fotó: Facebook)

Aki olvasta, nehezen feledi Pilinszky János sorait az Éjféli fürdésből:

 „… lenn hináros rét lobog / alant a kagylók boldogok. / Szívük remegve tölti meg / a fénnyel érő sűrű csend…”

Hirdetés

A halhatatlan sorokat idézte közel húszéves cikkében P. Szabó Ernő, még a Magyar Nemzet hasábjain. A művészettel akkor már jó pár évtizede összefonódott az élete, örök kíváncsisága és érdeklődése vitte előre. Ahogy lapja, az Új Művészet folyóirat is írta most közleményében: „egy minden humánus és művészeti érték, jelenség felé nyitott, értelmes párbeszédekre mindig kész művészettörténészt és újságírót, kiváló embert” veszítettünk el.

P. Szabó 1952. augusztus 3-án született, Szarvason. Dolgozott a Pest megyei Hírlapnál, a Magyar Ifjúságnál és a Nők Lapjánál is, majd az 1991-ben alapított Új Magyarország kulturális rovatvezetője lett. Ekkortól lett az Új Művészet főmunkatársa, szerkesztője, majd vezető szerkesztője. A Magyar Nemzetben két évtizeden át, 1995-től jelentek meg cikkei. A 2016-os karácsonyi számba érzékeny riportot írt a hajléktalanságból a művészeten keresztül kiutat találó Bakos Tamásról.

Kismonográfiát jegyzett Móder Rezső szobrászművészről, Tóth György és Haris László fotóművészekről, valamint Polgár Rózsa textilművészről. Mengyán András képzőművész pályájáról életútinterjú-kötetet adott ki. Az Egy kicsi együtt repülés 2014-ben, a Férfi, esőben 2015-ben, A megsemmisített labirintus pedig 2017-ben jelent meg tőle. Az Új Művészetbe írt cikkei a folyóirat honlapján olvashatóak: idén márciusban Paulovics László életművéről, januárban Bukta Norbert kiállításáról közölt szöveget.

Interjúköteteinek megjelenését úgy magyarázta három éve a Rocklitera adásában: „kevés olyan ország van, ahol ennyire megosztott a társadalom, és azon belül a művésztársadalom is. Ahol elmennek egymás mellett az emberek, a vélemények, és minden kibékíthetetlen, senki nem kíváncsi senkire.  (…) Arra gondoltam, hogy ha máshol nem, egy ilyen könyv lapjain elképzelhető egy kicsi együtt repülés. A legkülönbözőbb művészek, művészettörténészek, galériások, szervezők megjelennek egymás mellett, és a vélemények, ha máshogy nem, az én képzeletem révén párbeszédet folytatnak egymással.”

P. Szabó Ernő hatvanhat éves korában, hosszú betegség után hunyt el. Marad a sűrű csend és maradnak a képzeletben tovább élő, fontos párbeszédek.

P. Szabó Ernő – Rocklitera | 2015.02.11.

http://openairradio.hu P. Szabó Ernő művészettörténésszel beszélgetett Baksa-Soós Atti a Rocklitera szerdai adásában.

Hirdetés

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.