HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra „A franciák r...

„A franciák rettentően gyanakvó emberek”

HIRDETÉS

Bonjour Madame címmel jelent meg Pamela Druckerman új könyve, aki néhány éve a Nem harap a spenót című, a francia nevelési módszereket bemutató írásával tűnt fel.

HIRDETÉS

Pamela Druckerman néhány évvel ezelőtt gyanútlanul lépett be egyik kedvenc kávéháza ajtaján. Kellett egy kis idő, mire rájött, mi volt olyan furcsa a pincér köszöntésében. A férfi nem azt mondta, hogy „jó napot, mademoiselle”, mint addig – a kisasszony helyett az idősebb nőknek dukáló „madame” hagyta el a száját. Aztán ugyanez máshol is megismétlődött. Az amerikai írónő ekkor jött rá, hogy végérvényesen a negyvenesek klubjának tagja.

A Bonjour Madame című könyv, alcímével – Kortalan nők kézikönyve – ellentétben korántsem csak nőknek élvezetes olvasmány. A férfiak is tanulhatnak belőle. Felnőtté válásról, arról, milyen külföldiként élni valahol, az amerikaiakról – és elsősorban a franciákról. Akik, mint Druckerman mondja, kivételes és külön faj a világon belül. Tizennégy éve él Párizsban, volt módja tanulmányozni őket.

„A franciák rettentően gyanakvó emberek, akik óvatosak minden változással szemben – meséli. – Egy példa: amikor megjelentek az e-könyvek, az amerikaiak rohantak a boltba, hogy az elsők között legyen e-olvasójuk. »Hát nem fantasztikus? – ragyogtak. – Ilyen vékony kis valami, és belefér akár öt könyv is!« A franciák hümmögtek: »érdekes, de azért mi maradunk a hagyományos könyvnél, mert azt jobb kézbe venni«. Eltelt nyolc-kilenc év, és Amerikában zuhan az e-könyvek eladása, mert az amerikaiak rájöttek, csak jobb valódi papírt lapozgatni. A franciák hümmöghetnek megint: »lám, nekünk lett igazunk!«”.

Persze gyanakvásuk miatt a franciák olykor le is maradnak, de ez őket kevéssé zavarja. Biztosak benne ugyanis, mondja Druckerman, ahogyan ők élnek, annál nem lehet tökéletesebben. „Szerintük az UNESCO-nak minimum világörökséggé kellene nyilvánítania a francia életmódot – mondja az írónő. – Most már azért valamivel nyitottabbak. Macron is azért lehet jó elnök, mert egyrészt ízig-vérig francia, másrészt nyitott a modernitásra, a kozmopolitizmusra.”

HIRDETÉS

Kérdésemre, hogy a franciák barátságos emberek-e, Druckerman elmondja: az ország lakói nagyon határozott és merev keretek között élnek. Aki ezeken belül érintkezik velük, azt elfogadják. Aki viszont megszegi a szabályokat, kiváltja a haragjukat. (Ugyanez derült ki egyébként a Nem harap a spenót című könyvből is: a francia gyerekek többek között azért olyan kiszámíthatóan rendesek és kulturáltak, mert a felnőttek már korán jól érzékelhető kereteket állítanak fel nekik. A kereteken belül teljes szabadságot élveznek, a határokat azonban nem léphetik át.)

Ott vannak például a vendéglők: egy amerikai, ha bemegy valahová, elvárja, hogy körülugrálják. Franciaországban az ember úgy viselkedik, mintha valakinek a házába érkezett volna vendégségbe, és esze ágában sincs visszaküldeni az ételt. Ha így tesz, viselnie kell a következményeket.

Az anyai ágon munkácsi magyar zsidó családból származó Pamela Druckerman – nagyanyja még az első világháború előtt emigrált Amerikába – máig sok mindent el tud lesni az őslakosoktól. Például ahogyan a francia nők a koruk múlásához viszonyulnak. „Amerikában fiatalságkultusz van; a nők belekezdenek egy háborúba, amelynek az a lényege, hogy nézz ki fiatalnak, amíg csak bírsz – csakhogy ezt a háborút előbb-utóbb mindenképp elveszíti az ember. A francia nők elfogadják az öregedést, és arra törekszenek, hogy a saját korukból mindig a legtöbbet hozzák ki. Ez óriási különbség, amit érdemes eltanulnunk tőlük.”

Pamela Druckerman: Bonjour Madame – Kortalan nők kézikönyve. Libri Kiadó, 360 oldal, 2018. 3999 forint.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 21. számában jelent meg, 2018. október 5-én.

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még a 21. számban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,582lájkolóTetszik
2,781követőKövetés
18,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Mintha eltompulna az ország – Magyar Hang-ajánló

Frei Tamás-, Veres Pál-, Eörsi László- és Bodzsár Márk-interjú. Ki Mészáros Lőrinc csendes társa? Milyen egy 26 éves polgármester? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Hosszú ideig hamis gyűjteményt mutogattak

Trükkös tolvajok észrevétlenül kicserélték a félmilliárd forint értékű éremgyűjteményt a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban.

Ab ávó