HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Angola bejárá...

Angola bejárása és a vörös khmer dúlása után már semmi sem ugyanaz

HIRDETÉS

Amikor Michel Ocelot megtudta, hogy Dilili Párizsban című filmje díszbemutatójára csak az Annecy Fesztivál meghívottjai voltak hivatalosak, ragaszkodott egy újabb, nyilvános vetítéshez. Mint a Variety idén nyáron beszámolt róla, döntésével nem lőtt épp mellé. Az újabb előadás öt perc alatt teltházas lett, és hamarosan már a harmadikat kellett szervezni. Rögtön érthetőbbé válik minden, ha tudjuk: Ocelot a kultikus Kirikou és a boszorkány író-rendezője, aki nevét már biztosan beírta az animációs filmezés történetébe. Kedvelt alakját aztán számos további filmben hozta vissza.

HIRDETÉS

Új művében már a párizsi boldog békeidőkbe kalauzol, ahol ugyanakkor a fiatal Dililinek nincs sok oka a felhőtlen jókedvre: rejtélyesen eltűnt lányok nyomait kutatja. A filmben két- és háromdimenziós alakok váltakoznak, míg a hátteret a francia fővárosról készült valódi fotók adják, amiket a rendező maga készített. Hogy Dilili nyomozása sikerrel jár-e, azt most a magyar nézők is megtudhatják. Szerdán Ocelot filmjével startol el a 16. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, amin maga a rendező is tiszteletét teszi.

Dilili à Paris – de Michel Ocelot – Bande-annonce

Dilili à Paris, un film de Michel Ocelot. Le 10 octobre au cinéma. Abonnez-vous : http://bit.ly/AbonnezVousYT Page Facebook du Film : https://www.facebook.com/DililiAParis.lefilm/ Synopsis : Dans le Paris de la Belle Époque, en compagnie d’un jeune livreur en triporteur, la petite kanake Dilili mène une enquête sur des enlèvements mystérieux de fillettes.

Az öt napig tartó programsorozat alatt a nézők 14 egészestés- és 300 rövidfilmet tekinthetnek meg, amik az Uránia mellett a Három Hollóban, illetve a Francia és Lengyel Intézetben lesznek láthatóak. A legnagyobb nemzetközi sikerek mellett nem maradnak el a lokális különlegességek sem. Az Adriai hullám blokkban Olaszország mellett Horvátország és Szlovénia alkotásaival is megismerkedhetnek az érdeklődők. A nemzetközi zsűriben a Budapesti Metropolitan Egyetem tanszékvezetője, Kiss Melinda, illetve a Puppetworks Stúdiót vezető Ambrus Ferenc mellett ott lesz Veljko Popovic és Drasko Ivezic horvát, valamint Pedro Rivero spanyol rendező. Utóbbi készítette három évvel ezelőtt a Pszichonauták – Az elveszett gyerekek című alkotást.

Az egészestés versenyprogramban egy sor izgalmas film kapott helyet, köztük Raúl de la Fuente és Damian Nenow közös életrajzi filmje, a Kapuscinski angolai tapasztalatait bemutató Még egy nap élet. De akinek ezzel nem elég a tragikus világokat bemutató animációkból, az megnézheti a vörös khmer idején játszódó Funant is. Denis Do filmjében egy fiatal kambodzsai anya küzd a túlélésért, akitől ráadásul a kommunisták el is vették négyéves fiát. Feltehetőleg nem lesz könnyű néznivaló a francia-luxemburgi-belga alkotás. Kapunk továbbá egy kolumbiai-ecuadori produkciót, a Trópusi vírust is, amiben a környezetével a hangot sehogy sem találó Paola mindennapjait figyelhetjük. Santiago Caicedo első nagyjátékfilmje egy tinédzserlány nem épp problémamentes életét mutatja meg érzékenyen és tabumentesen.

HIRDETÉS

VIRUS TROPICAL – Trailer

Uploaded by Stray Dogs on 2018-02-01.

Nemcsak különleges filmek bemutatására, de exkluzív programokra is lehetőséget ad a fesztivál. Már előzetesen minden jegy elkelt arra a tárlatvezetéssel és közönségtalálkozóval egybekötött vetítésre, amit a Ruben Brandt, a gyűjtő kapcsán tartanak 29-én. Milorad Krstic filmjéről nemrég mi is megírtuk, hogy potenciálisan a képzőművészet szeretői körében válhat kultikus alkotássá. A Westkunst-Ostkunst című gyűjteményi kiállításban Fabényi Júlia, a Ludwig igazgatója tart majd egyórás tárlatvezetést. A film után pedig Réz András beszélget Fabényi Júliával, Szipőcs Krisztinával, Liszka Tamással és az alkotókkal.

Lesznek lengyel animációs filmek ovisoknak és iskolásoknak, de a panorámaprogramban megismerkedhetünk a szlovák animáció huszonöt évével is. Vetítik többek közt Veronika Obertová, Michal Struss és Martin Snopek izgalmas rövidfilmjeit a Három Hollóban. Az öt napos programsor végén bemutatják Mamoru Hosoda japán rendező animéjét, a Mirai – Lány a jövőbőlt. A fiú és a szörnyeteg alkotója ezúttal megható felnövekvéstörténettel tér vissza.

Mirai – Lány a jövőből (12) előzetes

A négyéves Kun azóta haragszik a világra, amióta kishúga születésével felfordult az élete. Ám egy reggel titkos, mesebeli világot talál a kertjükben, ahol találkozik azzal a kislánnyal, aki majd az anyukája lesz és azzal a férfival, aki majd a dédnagypapája lesz. A varázslatos kalandokban útitársául szegődik egy nagylány.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,013lájkolóTetszik
2,837követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Újabb EU-s terveket bírál a magyar kormány

Magyarország egyetért azzal, hogy új Afrika-stratégiára van szükség, a kérdés ennek a tartalma – mondta Szijjártó.

Koravén demokraták