HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Szeretné egyb...

Szeretné egyben megnézni Vermeer életművét? Egy mobiltelefonnal megteheti!

HIRDETÉS

Szép számmal akad olyan művész, akinek az életműve az évek alatt szétszóródott a világban, így hiú ábránd abban reménykedni, hogy azt a nagyközönség valaha egyben megnézheti. Az olyan, mint a nagy flamand festő, ifjabb Pieter Bruegel (1564-1638) műveiből halálának közelgő 450. évfordulója alkalmából október 2-án Bécsben nyílt és 2019. január 13-ig látogatható kiállítás valódi, egyúttal megismételhetetlen unikumnak tűnik.

HIRDETÉS

De mit tehetünk, ha erre még sincs lehetőségünk, viszont jó lenne mégis valahogy egyben gyönyörködni egy-egy festő munkáin? – tehetjük fel a kérdést. Erre próbál meg egy lehetőséget kínálni a hágai Mauritshuis Múzeum és a Google Arts & Culture elnevezésű programja: építenek egy virtuális kiállítótermet. A kísérlet kiszemelt alkotója ugyancsak németalföldi, ám nem a reneszánsz, hanem a holland barokk egyik igazi nagyágyúja, Johannes Vermeer (1632-1675) lesz. Az amerikai The New York Times napilap beszámolója szerint a Meet Vermeer névre keresztelt tárlat tulajdonképpen egy mobiltelefonos applikáció, amely minden olyan készülékre letölthető és használható, amelyik rendelkezik kamerával.

Vermeer egyetlen állítólagos arcképe az 1656-os Kerítőnő című festményén
Vermeer egyetlen állítólagos arcképe az 1656-os Kerítőnő című festményén

A „látogató” barangolhat a termek között, és egészen közelről is megvizsgálhatja a mindössze 43 évet élt festő képeit. A legteljesebb élményt persze az olyan mobilok nyújthatják, amelyek egyúttal virtuális szemüvegként is használhatók. Ugyan, ahogy arról az ötletgazdák is beszéltek, a képek elérhetőek az adott múzeumok honlapjairól, ám az applikációt úgy készítették, hogy olyan élményt nyújtson, mintha az ember tényleg ott állna Vermeer alkotásai előtt, s ennél legfeljebb valóban a valós megtekintés legyen élethűbb.

Ezt pedig úgy próbálták elérni, hogy a művész elérhető képeit a lehető legjobb felbontásban digitalizálták be. A korabeli középosztály megörökítőjeként ismert Vermeer élete során állítólag mintegy 45 festményt készített, a nemzetközi kutatás pedig ma 36 darabról tartja úgy, hogy az egész életében Delft városában alkotó mester keze munkáját dicséri. A tudósítás szerint a hágai Mauritshuisban őrzött három, köztük talán a legismertebb, 1665-ös Leány gyöngy fülbevalóval vagy Turbános nő mellett a New York-i Metropolitan öt, a washingtoni Nemzeti Galéria és az amszterdami Rijksmuseum 4-4, a szintén New York-i Frick Collection három, a párizsi Louvre két Vermeer-képet dobott be a közösbe. Sőt, még az Isabella Stewart Gardner Múzeum is küldött egy nagyon jó felbontású fotót a holland mester A koncert című képéről, amit egyébként még 1990-ben elloptak a bostoni kiállítóteremből. S hogy a kép teljes legyen, a magánkézben lévő alkotások, így a teljes életmű, összesen tizennyolc helyszínről egyben átlátogatható.

A Meet Vermeer telefonos applikáció (Forrás: Mauritshuis/Google Arts & Culture)
A Meet Vermeer telefonos applikáció (Forrás: Mauritshuis/Google Arts & Culture)

Kérdés persze, miként az az amerikai beszámolóban is szerepelt, hogy a technika adta lehetőségek hatására vajon kevesebben mennek-e majd el a jövőben megnézni az eredeti műveket? A Mauritshuis igazgatója, Emilie Gordenker szerint nem valószínű. Viszont az egyre jobb digitális eszközök szerencsére egyre több lehetőséget adnak arra, hogy mind élethűbben megtekinthetőek legyen olyan – nem csak művészeti, hanem például régészeti emlékek, együttesek, amelyek ma nincsenek egyben, viszont akár virtuálisan is óriási élményt tudnak úgy nyújtani.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,205lájkolóTetszik
1,978követőKövetés
15,190feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Be a pártba – Magyar Hang-ajánló

Gulyás Márton-, Döme Zsuzsanna-, Nényei Pál- és Krusovszky Dénes-interjú. Kórházból ukrán munkásszálló Újpesten? Egy Németországba költözött család története. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek