HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Kincseink bed...

Kincseink bedobozolva: bizonytalan az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének helyzete

HIRDETÉS

Mozgalmas éven van túl az Iparművészeti Múzeum (IMM), és a zárt ajtók mögötti magányban az utolsó hetek is izgalmasan teltek. Az intézmény 2017 őszén búcsúzott el a közönségtől, a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte szecessziós palota átfogó felújításra szorul, a rekonstrukció alatt a gyűjteménynek nincs maradása az épületben, kiállítás híján pedig látogatókat sem fogad a múzeum. Az eredeti tervek alapján a munkálatok legalább öt évig tartottak volna, 2018 azonban keresztülhúzta az Iparművészeti számításait.

HIRDETÉS

A kormány tavasszal elvonta az IMM az évi rekonstrukciójára fordítandó 10 milliárd forintos támogatást, így a már eleve csúszásban lévő beruházás végpontja is bizonytalanná vált. Igaz, a felújítás sikere már az elvonást megelőzően veszélybe került, amikor a kormány határozatban rendelkezett a teljes, 25 milliárdos támogatás felülvizsgálatáról. A döntést nem indokolták, vélhetően azonban nem volt független attól, hogy az eredetileg 2018-ra tervezett újranyitás a következő évtized közepére tolódott ki, és az IMM – a Magyar Nemzet által feltárt – gazdálkodásának, illetve a költözés előkészítésének homályos pontjai sem segíthettek az intézmény helyzetén, különösen miután feljelentés is született az ügyben.

A 62 ezer darabból álló gyűjtemény elszállítására vonatkozó szerződést – miután az első kiírás érvénytelennek bizonyult – 2017 decemberében írták alá. Ebből a kontraktusból azonban kifelejtették az IMM 170 ezer példányos könyvtárát és adattárát, amelynek költöztetése így jelentős jogi és szakmai aggályokat vet fel. Hiába azonban az aláírt szerződés, úgy tudjuk, a Miniszterelnökség nem találta rendben a dolgot, hiánypótlást kért a múzeumtól, amely újfent érvénytelenítette az eljárást, és villámsebesen kiírt egy új tendert. Ezen egyetlen cég, a korábbi nyertes Museum Complex Kft. indult, és nem túl nagy meglepetésre újra elvitte a megbízást.

A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás érdekessége, hogy a múzeumnak csaknem két évvel az első közbeszerzésipályázat-kiírás után még mindig nem sikerült elrendeznie a szállítást. A Magyar Nemzetben írtuk meg, hogy a Museum Complex Jászberényi úti raktára nem alkalmas a műtárgyak befogadására, így a bedobozolt gyűjtemény a múzeumban áll a költözésre várva. A cikksorozat után, nem hivatalosan ugyan, de az IMM és a szállítócég is hevesen tiltakozott, hangsúlyozva, hogy a raktár világszínvonalú, és a költözés a tervek szerint zajlik. Ennek ellentmondani látszik, hogy az intézménynek decemberben új eljárást kellett lefolytatnia. Hiszen ezek szerint vagy el sem indult a szállítás, vagy a múzeum gyűjteménye érvényes szerződés nélkül hagyta el az Üllői úti épületet.

A helyzet további kérdéseket is felvet, mindenekelőtt az Esterházy-kincsek hollétét illetően. Mint arról korábban a Magyar Hangban beszámoltunk, a főúri család egyebek mellett ötvösművekből, drágakövekből, öltözékekből, díszfegyverekből és bútorokból álló gyűjteménye, amelyet Esterházy Pál 1923-ban helyezett letétbe az IMM-nél, 2016 végén került ki az intézmény leltárából, azóta semmit sem tudni a kincsekről. Hivatalosan a fertődi Esterházy-kastélyba kerültek, ám úgy tudjuk, a gyűjteménynek csupán egy része került Fertődre, a többi a múzeumban várja sorsát. Bár az IMM az erre vonatkozó többszöri megkeresésünkre mindössze annyit közölt, hogy „a múzeumban nem találhatók letétbe helyezett Esterházy-kincsek”, az szinte biztosra vehető, hogy az érzékenyebb műtárgyakat nem szállították a fertődi kastélyba, hiszen az nem alkalmas ezek őrzésére.

HIRDETÉS

Az Esterházy-kincsek ügyében a magyar állam perben áll a gyűjtemény megfelelő elhelyezéséért küzdő kismartoni (Eisenstadt) Esterházy Magánalapítvánnyal (Esterházy Privatstiftung). A bíró december 19-én hozott volna ítéletet az ügyben, ám a tárgyalást végül elnapolták. A jogi procedúra pikantériája, hogy miközben az állam keményen küzd a kincsekért, azok állapotáért már nem látszik annyira aggódni. Az IMM gyűjteménye körüli bizonytalanságok, a megismételt eljárás és a titkolózás mindenesetre nem arra utal, hogy a főúri kincsek helyzete rendeződött volna.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/1. számában jelent meg, 2019. január 4-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/1. Magyar Hangban? Itt megnézheti. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,079lájkolóTetszik
2,175követőKövetés
15,885feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ütésállónak kell lenni – Magyar Hang-ajánló

Nyáry Krisztián-, Ürge-Vorsatz Diána- és Schmuck Erzsébet-interjú, ormánsági riport, Bige László portré, magyar közpénz a román kormánypártnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Már felháborodni is kár…

A minap megszegtem a saját szabályomat, és már reggel belenéztem a hírözönbe, de én már nem leszek ideges, csak röhögök az egészen.