HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra El Kazovszkij...

El Kazovszkij univerzuma Az Átriumban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Az orosz származású, Kossuth-díjas El Kazovszkij a XX. század második felének talán egyik legeredetibb és leghatásosabb magyar festőművésze volt, mégis mintha mindig idegen maradt volna. A Leningrádban született Elena Kazovszkaja a hatvanas években költözött családjával Magyarországra, a budapesti Képzőművészeti Főiskola festő szakán végezte tanulmányait, mestere Kádár György és Kokas Ignác volt.

Kutyák, balerinák, torzók, hattyúk – visszatérő motívumai El Kazovszkij festészetének, akinek expresszív magánmitológiájában a görög és archaikus toposzok is különleges helyet foglaltak el. El Kazovszkij a hetvenes évek végén indította el performance-sorozatát, a Dzsan-panoptikumot, amelyben a színpadi teret, a mozgást, a szöveget és a zenét a hagyományos festői és szobrászi szemlélettel próbálta meg ötvözni. A színházzal mindig is szoros viszonyt ápolt: jelmezterveket készített többek közt Goldoni, Brecht, Hrabal, Beaumarchais, John Ford, Mészöly Dezső és Vörösmarty Mihály darabjaihoz.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A művész születésének hetvenedik, és halálának tizedik évfordulója alkalmából Alföldi Róbert rendezett tárlatot az Átrium Színház galériájában. „Már tíz éve. Ennyi ideje halt meg El Kazovszkij festőművész. És barát. (…) Nagyon érdekelne, hogy mit festene mostanság, ebben a zűrzavarban. A kutyát – farkast persze. De még magányosabban? Hova lehet még fokozni a magányt? Egyébként meg pont oda jutottunk, ahol a magányos farkas – kutya van a képein. Már húsz éve. Valamit tudott” – emlékezett barátjára Alföldi.

Az ingyenes tárlat 2019. január 20-áig látható az Átrium nyitvatartási idejében

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 29. számában jelent meg, 2018. november 30-án.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat a lapban? Itt megtudhatja!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,993lájkolóTetszik
3,653követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Angela Merkel (Fotó: berlinerfotograf / pixabay.com)

Uniós mentőcsomag: Merkel kompromisszumos ajánlatot visz Brüsszelbe

Németország hajlandó a kölcsönös engedményeken alapuló megegyezésre az EU pénteken kezdődő rendkívüli csúcstalálkozóján – mondta a kancellár.