HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra El Kazovszkij...

El Kazovszkij univerzuma Az Átriumban

HIRDETÉS

Az orosz származású, Kossuth-díjas El Kazovszkij a XX. század második felének talán egyik legeredetibb és leghatásosabb magyar festőművésze volt, mégis mintha mindig idegen maradt volna. A Leningrádban született Elena Kazovszkaja a hatvanas években költözött családjával Magyarországra, a budapesti Képzőművészeti Főiskola festő szakán végezte tanulmányait, mestere Kádár György és Kokas Ignác volt.

HIRDETÉS

Kutyák, balerinák, torzók, hattyúk – visszatérő motívumai El Kazovszkij festészetének, akinek expresszív magánmitológiájában a görög és archaikus toposzok is különleges helyet foglaltak el. El Kazovszkij a hetvenes évek végén indította el performance-sorozatát, a Dzsan-panoptikumot, amelyben a színpadi teret, a mozgást, a szöveget és a zenét a hagyományos festői és szobrászi szemlélettel próbálta meg ötvözni. A színházzal mindig is szoros viszonyt ápolt: jelmezterveket készített többek közt Goldoni, Brecht, Hrabal, Beaumarchais, John Ford, Mészöly Dezső és Vörösmarty Mihály darabjaihoz.

A művész születésének hetvenedik, és halálának tizedik évfordulója alkalmából Alföldi Róbert rendezett tárlatot az Átrium Színház galériájában. „Már tíz éve. Ennyi ideje halt meg El Kazovszkij festőművész. És barát. (…) Nagyon érdekelne, hogy mit festene mostanság, ebben a zűrzavarban. A kutyát – farkast persze. De még magányosabban? Hova lehet még fokozni a magányt? Egyébként meg pont oda jutottunk, ahol a magányos farkas – kutya van a képein. Már húsz éve. Valamit tudott” – emlékezett barátjára Alföldi.

Az ingyenes tárlat 2019. január 20-áig látható az Átrium nyitvatartási idejében

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 29. számában jelent meg, 2018. november 30-án.

HIRDETÉS

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat a lapban? Itt megtudhatja!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,921lájkolóTetszik
2,833követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 67. – Leleplezzük Orbán alagútját

Dévényi István vendégei Gergely Márton, a HVG vezető szerkesztője és Tompos Ádám, a Magyar Hang újságírója.

Orbán maga a kockázat