HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Politikai bos...

Politikai bosszú? – visszadobta Nádori Lídia kuratóriumi jelölését Fekete Péter

HIRDETÉS

Mindenféle szakmai kifogás megfogalmazása nélkül lehúzta a
a Babits Mihály műfordítói ösztöndíj kuratóriumába delegált tagok listájáról Nádori Lídia műfordítót Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár – tudta meg a Magyar Hang. Nádorit a Műfordítók Egyesülete delegálta a testületbe, eddigi életműve kiemelkedőnek számít: több tucat szépirodalmi mű magyarra fordítója, ezen kívül szerkesztő, író, kulturális újságíró.

HIRDETÉS

Lapunknak sikerült megszereznie azt a levelet, amelyben az Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI) működő államtitkárság tájékoztatást a Műfordítók Egyesületének a döntésről. Eszerint „a Babits Mihály ösztöndíj kuratóriumába a Műfordítók egyesülete (sic!) által delegált tag megbízását államtitkár úr nem hagyta jóvá.” Egyben soron kívül kérik új tag delegálást.

A Magyar Hang értesülése szerint a Műfordítók Egyesülete várhatóan új tagot fog delegálni a kuratóriumba, a szervezet ugyanakkor Nádori Lídia elutasításának írásos indokolását kéri.

Az ügyről megkérdeztük Nádori Lídiát, aki a kuratóriumi listáról való lehúzását nem szakmai, hanem korábbi társadalmi szerepvállalásainak tulajdonítja.

„Elég nagy a szám. A köznevelési törvény megalkotása előtt volt egy szakmai tiltakozó akció, Hálózat a Tanszabadságért néven alakult egy szakmákon átívelő szervezet, ahol én a szülői oldalt képviseltem. Ez 2010 végén volt, aztán a magánnyugdíj-pénztárak államosítása ellen szerveztem demonstrációt”

– foglalja össze azon tevékenységeit, amelyek miatt szálka lehet a hatalom szemében.

HIRDETÉS

A 2019. évi pályázatot a Babits Mihály műfordítói ösztöndíjra az EMMI megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. írta ki fiatal műfordítók részére, akik szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy bölcseleti művek magyar nyelvre történő műfordítói munkájukhoz kérhettek támogatást. A pályázat szakmai lebonyolítását a Petőfi Irodalmi Múzeum Magyar Könyv és Fordítástámogatási Irodája végzi. A tervezet keretösszeg 6,4 millió forint, az ösztöndíj összege ez év január 1-től december 31-ig havi bruttó 200 ezer forint. Már február vége van, de az ösztöndíj kuratóriuma még össze sem ülhetett, hiszen éppen a Műfordítók Egyesülete által delegált tag, Nádori Lídia neve akadt meg Fekete Péter államtitkár torkán.

Pályázni a január 1-től, tehát a visszaható hatállyal érvényes ösztöndíjra egyébiránt február 15-ig lehetett. Az elbírálásra a kuratórium tagjai 40 napot kaptak. Ami most nyilván csúszik, hiszen a műfordítók egyesületének delegáltja helyett újabb jelöltet kér Fekete Péter államtitkársága.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,208lájkolóTetszik
2,693követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Indul a parlamenti szezon: Orbán Viktor vajon felszólal?

Már az első napon felfüggeszthetik a DK-s Varju László mentelmi jogát. A sajtónak viszont nem lesz könnyű dolga.

A Sós Sziklák Völgye